Зебре

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Извор слике

Зебре су копитари – чланови породице коња (Екуидае) и средње велики, непарни копитари. Зебре су поријеклом из јужне и централне Африке. Иако су зебре веома прилагодљиве животиње што се њихових станишта тиче, већина зебри живи на травњацима и саванама.

Гревијева зебра (Екуус гревии) преферира да живи у подпустињским и сушним травњацима.

Зебре су биле друга врста која се одвојила од најранијих прото-коња, после магараца, пре око 4 милиона година. Верује се да је Гревијева зебра била прва врста зебре која се појавила.

Карактеристике зебре

Зебре су углавном дугачке 2,3 метра (8 стопа), стоје 1,25 – 1,5 метара (4 – 5 стопа) на рамену и теже око 300 килограма (660 фунти), иако неке могу нарасти и до 410 килограма (900 фунти).

Зебре имају одличан слух и вид и способне су да трче брзином до 40 миља на сат. Тела зебре су добро прилагођена свом окружењу. Зебре имају дуге, танке ноге за лакше кретање и брзо, ефикасно бекство од предатора.

Зебре имају тело попут коња, међутим, њихове гриве су направљене од кратке, усправне длаке, репови су им чупави на врху, а длака им је пругаста.

Зебре су најпознатије по својим карактеристичним белим и црним пругама, које долазе у различитим обрасцима јединственим за сваког појединца. Њихове пруге су облик камуфлаже која се назива „ометајућа боја“ која разбија обрисе тела, тако да их је тешко разазнати посебно у зору када су предатори најактивнији.

Зебре имају одговарајуће секутиће за жвакање јаких трава богатих влакнима које се лако пробављају због ферментације у једном стомаку и задњим цревима.

Зебра Бехавиор

Зебре су веома храбре животиње и не плаше се сукоба са грабежљивцима. Зебре такође имају снажан ударац који може изазвати озбиљне повреде предатора као што су лав, хијена или афрички дивљи пас.

Зебре су друштвене животиње које се окупљају у крдима до 1000 јединки. Живе у породичним групама од 5 до 20 јединки које се састоје од једног пастува, неколико кобила и њихових младих. Ове основне породичне групе остају заједно чак и када се окупљају у велика стада. Зебре остају у овим породичним групама дуги низ година.

Ако неко из породичне групе икада залута и изгуби се, остатак групе ће провести много дана тражећи га. Ако се члан групе разболи или се повреди, остатак групе ће прилагодити свој темпо како би се прилагодио томе. Када је у овим великим стадима, пастув ће проводити већину свог времена гонећи друге пастуве из других породичних група.

Свака група зебри има свој дом. Одрасле зебре обично нису у сродству јер и женке и мужјаци зебре напуштају своје натално порекло. Унутар сваке породичне групе, пастув ће имати права парења са својим кобилама. Кобиле унутар породичне групе постају повезане доживотно. Када кобиле дају ждребад, добијају додатну заштиту од пастува који је увек спреман да брани своје другове и потомство.

Породичне групе ће се окупљати са другим породичним групама и стадима нежења да би формирали већа стада, посебно током миграције. Унутар сваке појединачне породичне групе постоји женска хијерархија. Што је кобила дуже у групи, она има већу доминацију. Прво долази алфа кобила, а затим њено потомство. Затим долази други најдужи члан, са њеним потомством и тако даље.

Током миграције, хијерархија групе ће остати у овом редоследу и ходати у једном фајлу много миља. Пастуви ће или водити или пратити у задњем делу стада. Ово је зато да могу да заштите кобиле и ждребад од предатора.

Већина зебри се сматрају номадским, без одређених територија, осим Гревијевих зебри које своје територије обележавају урином и балегом. Зебре међусобно комуницирају звуковима и изразима лица. Зебре испуштају гласно лајање или звукове лајања и тихо шмркање или шуштање.

Положај ушију зебре и колико су им отворене очи и да ли су им уста отворена или су им зуби голи, све то нешто значи. На пример, када су им уши положене наопако, то значи да мисле на посао или другим члановима групе – „боље је да пратите наређења“.

Друштвено дотеривање такође ствара везе између кобила. Зебре ће користити своје зубе и усне да грицкају врат, рамена и леђа својих партнера за негу. Већина партнера за дотеривање су пријатељске кобиле, кобиле и ждребад или браћа и сестре. Нега такође помаже у ублажавању агресије и потврђивању друштвеног статуса унутар група.

Зебре имају тенденцију да буду активније током дана. Ноћу проводе на кратким пашњацима где је релативно безбедно од заседе предатора. Током ноћи, они ће напасати око сат времена и врло се мало кретати. Друге зебре спавају чврсто, међутим, увек постоји један који стоји на опрезу и на стражи.

У зору по топлом времену, стада зебри почињу да се спуштају на пашњаке са дужом травом и могу прећи много миља пре него што се населе за још једну ноћ. Масовна кретања између пашњака и места за спавање и на воду у подне су такође врхунци друштвене активности.

Зебре воле да се друже са другим животињама као што су бабуни, жирафе , импала и куду, међутим, најчешћа асоцијација је између зебре и гну . За разлику од својих најближих рођака, коња и магараца, зебре нису заиста припитомљене.

Зебра Репродуцтион

Зебра ждребе се рађају након периода трудноће од 11 до 12 месеци. Млада зебра може да стоји убрзо након рођења и може да хода у року од 15 минута од рођења, а може да трчи након само сат времена.

Новорођенчад има гриву низ леђа до репа и смеђе су, црно-беле. Зебра ждребе почињу да мењају боју у одраслу боју након 4 месеца. Иако ждребе може да пасе у року од недељу дана од рођења, оно наставља да сише до 16 месеци. Просечна смртност новорођенчади је око 50%, углавном због грабежљивости лавова и пегавих хијена.

Зебра Специес

Постоје три живе врсте зебре, са неколико подврста. Четврти, тј Куагга Зебра (Екуус куагга куагга), је изумро. Међутим, покушаји да се поново уведе Куагга Зебра покушали су селективним узгојем на „Пројекту Куага“ који је започео Реинхолд Рау у Јужној Африци. Саопштено је да су трећа и четврта генерација пројекта произвеле животиње које веома личе на приказе и очуване примерке Кваге.

Од 3 главне врсте зебри, то је Гревијева зебра (Екуус гревии) који је највећи и има много више ужих пруга од друге 2. Гревијева зебра има дугу, уску главу због чега изгледа прилично налик мазги. Опширније….

Тхе Плаинс Зебра (Екуус куагга, раније Екуус бурцхелли) је најчешћа зебра. Равна зебра има или је имала око дванаест подврста распоређених у већем делу јужне и источне Африке. Опширније….

Тхе Планинска зебра (Екуус зебра) је најмања зебра. Ову зебру можете разликовати од осталих по њеном белом доњем стомаку без шаре и подлогу на горњем грлу. Планинска зебра у југозападној Африци обично има елегантан капут и уже пруге од равничарске зебре. Опширније….

Зебра Предаторс

Главни грабежљивци зебре су лавови и други велике мачке , хијене, дивље псе и људе који их лове због њихове коже и меса.

Мапа зебра

Више сисари који почињу на слово З