Аффенпинсцхер
Пасмине паса / 2026
Извор сликеПингвин Адели (Пигосцелис аделиае) је, заједно са Цар Пингвин , један од једина два врсте пингвина који живе на антарктичком копну. Ова врста је уобичајена дуж целе антарктичке обале и оближњих острва. Адели пингвини су најмањи од пингвина који живе на континенту Антарктика. Адели пингвини су добили име по жени француског истраживача 1830-их.
Адели пингвини се гнезде и размножавају на стеновитим плажама без леда у великим колонијама од десет хиљада птица. У региону Антарктика живи преко 2,5 милиона гнездећих парова.

Адели пингвини су дуги 60 до 70 центиметара и тешки око 4 килограма.
Препознатљиви знаци су бели прстен који окружује око и перје на дну кљуна.
Ово дуго перје скрива већину свог црвеног кљуна. Њихови репови су мало дужи од репова других пингвина.
Адели пингвини у великој мери зависе од ракова, као што је крил. Рибе и амфиподи такође могу бити уобичајена храна на одређеним локацијама током одређених годишњих доба.
Адели пингвини стижу на своја легла у октобру. Њихова гнезда се састоје од камења нагомиланог заједно. Мужјаци пингвина Аделие дозивају женке тихим грленим звуком праћеним гласним криком. Женка пингвина Адели обично полаже два јаја браон или зелене боје.
У децембру, најтоплијем месецу на Антарктику (око -2°Ц), родитељи смењују периоде инкубације јајета. Један родитељ иде да нахрани, а други остаје да загреје јаје. Родитељ који инкубира не једе. У марту се одрасли и млади враћају у море. Адели пингвини морају да бране своја гнезда од других пингвина који покушавају да украду шљунак, камење и други материјал за изградњу гнезда. Адели пингвини не пију воду, већ уместо тога једу снег. Имају жлезду у носу која извлачи со из океанске воде коју гутају када лове рибу и једу рибу док су у води.
Адели Пингвини су миграторни пингвини и након парења се враћају у своје колоније тек следећег пролећа. Мало се зна о дистрибуцији ове врсте која се не размножава. Постоји само неколико записа о Адели пингвинима током антарктичке зиме.
Недавни радови помоћу сателитске телеметрије показују да пингвини Адели из Росовог мора напуштају ово подручје у јесен и мигрирају око 600 километара северно од антарктичког континента. Сумња се да малолетници путују још северније од одраслих.
БирдЛифе Интернатионал (2004). Адели Пингвин (Пигосцелис аделиае). 2006 ИУЦН Црвена листа угрожених врста. ИУЦН 2006. Преузето 12. маја 2006. Унос у базу података укључује оправдање зашто је ова врста најмање забрињавајућа.
Погледајте више животиње које почињу словом А