Јак – Нежни дивови великих висина
Остало / 2026

Порцупинес (Еретхизон дорсатум) су трећи највећи чланови породице глодара који су прекривени бодљама или перјаницама.
Име 'дикобраз' долази од средње француског 'порц д'епине' што значи 'трновита свиња'. Постоји, укупно, 27 врста дикобраза који припадају породицама Еретхизонтидае или Хистрицидае.
Порцупинес (попут мајмуна) се деле на дикобразе Новог света (Еретхизонтидае) и Старог света (Хистрицидае) и доста се разликују једни од других и нису блиско повезани.

Дикобрази се значајно разликују по величини у зависности од врсте, међутим, обично имају 60-90 центиметара (25-36 инча) у дужину (без репа који мери 20-25 центиметара (8-10 инча)) и тежине између 5-16 килограма ( 12 – 35 фунти). Најмањи дикобраз је Ротшилдов дикобраз из Јужне Америке који тежи само 1 килограм (2,2 фунте). Највећи дикобраз је афрички дикобраз који може тежити преко 20 килограма (44 фунте).
Дикобрази имају заобљена тела прекривена много бодљи или пера и могу бити сиве, браон или беле боје. Њихове бодље су модификоване длаке обложене дебелим плочама кератина које се користе за одбрану од предатора. Бодље обично леже спљоштене, међутим, када су претње постављене, бодље израњају као одвраћање предатора. Порцупинес имају тупе њушке и мале очи и уши. Њихове ноге су кратке и чврсте, а на свакој нози има 5 прстију са снажним канџама на крајевима.
Диобрази Старог света (Хистрицидае) су већи и њихове бодље су груписане у гроздове, док су дикобрази Новог света (Еретхизонтидае) мањи и имају бодље које су причвршћене појединачно. Бодље или пера су дугачке око 75 милиметара (3,0 инча) и широке 2 милиметра (0,079 инча).
Кичме дикобраза из Новог света имају бодљике окренуте уназад на крајевима које су болне и које је тешко уклонити са коже када се уметну. Бодље су изузетно оштре и лако ће се одвојити од дикобраза ако их додирнете. Познато је да грабљивци умиру од продирања дикобразом, јер су бодље дизајниране да продиру даље у кожу нормалним покретима мишића.
Желудац дикобраза је испуњен симбиотским микроорганизмима (бактерије, гљивице (квасци) и протозое) који помажу у разградњи поједених биљака у употребљиву форму. Желудац дикобраза је једино подручје које није заштићено пером.
Станишта дикобраза се крећу од пустиња, шума и травњака. Неке врсте дикобраза Новог света живе на дрвећу, међутим, дикобрази Старог света су искључиво копнени (приземни становници). Неки насељавају стеновите пределе до 3.500 метара (11.000 стопа) висине. Такође се могу наћи у пукотинама стена, шупљим трупцима и малим пећинама.
Порцупинес су ноћни биљоједи и једу велики избор вегетације укључујући биљке, жбуње и лишће. Такође ће гризати животињске кости које им пружају природни извор соли.

Порцупинес имају слаб вид, али имају акутно чуло мириса. Оне су веома гласне животиње и пишу, цвиле и тихо гунђају. Порцупинес нису територијалне животиње, међутим, њихов дом може бити и до 200 хектара. Веома воле лизање соли и понекад лутају у људска насеља да пронађу изворе соли. Такође ће грицкати со која се ставља доле да одмрзне лед на путевима што може довести до смрти или повреда услед ударања моторним возилима.
Дикобрази углавном живе у породичним групама од 5-6 јединки у сложеним системима јазбина. Неки, као што су афрички дикобрази, живе у моногамним паровима и формирају породичне групе које деле јазбине. Током зиме, дикобрази се скупљају ради топлине.
Упркос њиховој заштитној спољашњости, постоје неке животиње које пленеју дикобраза. Фишер (Северноамериканац куна ) је најстрашнији предатор, међутим, плен су и велике рогате сове, којоти , бобцатс, планински лавови и вукови . Дикобраз ће покушати да упозори потенцијалне предаторе тако што ће режати или шиштати, лупкати ногама, шкљоцати зубима и вибрирати бодљама или перима. Ако ово не успе, дикобраз ће трчати уназад и набити нападача, што је веома афективно јер су кичме окренуте уназад и бројније су на његовом задњем делу.
Порцупинес немају одређену сезону размножавања, али имају само једно легло годишње. Женка започиње удварање тако што се представља мужјаку и спљошти своје кичме како би омогућила парење. После периода гестације од 112 дана (око 3 месеца), рађају се 1 или 4 млада, у зависности од врсте. Пре порођаја, женка ће обложити мајчину комору система јазбина травом и лишћем како би гнездо било удобно.
Млади дикобрази се зову 'дикобрази'. Порцупеттес при рођењу немају бодље или пера, али су прекривене осетљивим, меким чекињама. Очи им се отварају убрзо након рођења и могу да напусте гнездо после недељу дана. Њихове кичме се тада развијају и стврдњавају и могу да једу чврсту храну са 2-3 недеље. Мужјаци помажу у родитељској бризи о младима. Већина младих дикобраза је спремна да живи самостално са око 2 месеца старости. Сазревају са 1-2 године. Просечан животни век дикобраза је 5 до 7 година у дивљини и до 21 година у заточеништву.
Неки дикобрази су „угрожени“, али већина врста је у изобиљу и класификована је као „најмање забрињавајуће“.