Валлаби
Остало / 2026
Данас постоји 18 врста пингвина широм света. Међу врстама постоји прилично велики број разлика. Од малог „Малог пингвина“ до „Царског пингвина“ скоро три пута већег и око 30 пута већег!
Пингвини могу имати разне различите ознаке и блицеве и долазе у много облика и величина.
Овде је преглед различитих типова пингвин , неке детаље о њиховој величини и графикон за једноставно поређење величине пингвина.

Тхе Цар Пингвин је једна од само две врсте пингвина пореклом са Антарктичког копна. Имају велику главу, кратак, дебео врат, аеродинамичан облик, кратак, клинаст реп и мала крила налик перају.
И мужјак и женка су слични, са плаво-сивим горњим деловима и црно-плавим главама украшеним великим белим и жутим мрљама у ушима.
Царски пингвин је највећи и најтежи од свих пингвина. Висок је око 115 цм (45 инча) и тежак 35-40 килограма (77-88 фунти). То је једини пингвин који се гнезди током зиме на Антарктику.
Упркос својој величини и тежини, Царски пингвини могу да задрже дах око 25 минута, пливају брзином од 15 км/х и роне до 900-1500 стопа да би ухватили храну!
Царски пингвини обично живе 20 година, међутим, неки записи указују на максималан животни век од око 40 година.

Тхе Краљевски пингвин је други највећи пингвин и понекад се меша са већим царским пингвином. Иако одрасли цареви постају много тежи, обојица расту до сличне висине. Живе у екстремним условима на подантарктичким острвима у северним крајевима Антарктика, као и на Огњеној земљи и Фокландским острвима.
Њихово окружење је удаљено, а сметње од стране људи ретко, што вероватно игра улогу у најмање забринутости коју ова врста одржава.
Краљевски пингвини имају сребрно-сива леђа са црно-смеђом главом украшеном упадљивим ушним мрљама сјајног златно-наранџастог перја. Имају четири слоја перја, доња три су доле због изолације, а спољни слој је отпоран на уље и воду.
Одрасле јединке достижу висину од 90-95 цм и тежину од 13,5-16 кг. Мужјаци и женке су идентични (мономорфни), али се могу разликовати по различитим позивима. Мужјаци такође имају тенденцију ка горњем крају распона величина, али у групи може бити тешко уочити разлику.

Тхе Гентоо Пенгуин има широку белу пругу која иде преко врхова главе од једног ока до другог и веома светло наранџасти кљун. Пилићи имају сиве леђа са белим фронтовима. Прилично су распрострањени око Фокландских острва, са око 300.000 гнездећих парова на острвима.
Пингвини Гентоо су најбрже подводне птице које пливају и достижу брзину од 36 километара на сат (22,3 миље на сат). То је више него двоструко брже од Царског пингвина. Они су највећи чланови породице крутих репа.
Одрасли Гентоо Пенгуинс достижу висину од 75 до 90 цм. Мужјаци имају максималну тежину од око 8 кг непосредно пре лињања и минималну тежину од око 5,5 кг непосредно након лињања. За женке максимална тежина је 7,5 кг и њихова тежина пада испод 5 кг када чувају пилиће у гнезду.
Ово су најплашљивије врсте пингвина.

Краљевски пингвини веома личе на макароне пингвине и друге пингвине са грбама, али имају бело или бледо сиво лице и браду уместо црног лика макарона. Налазе се на јужној хемисфери у близини острва Мацкуарие и Цампбелл на југу Новог Зеланда.
Процењује се да има преко 1,7 милиона становника, стабилно, али рањиво. Њихова висина се креће од 65 до 75 цм, што их чини највећим од пингвина са чобањем. Мужјаци су нешто већи, просечне висине 73 цм и тежине 6-8 кг. Женке су просечне 69 цм и теже 5-6 кг.
Краљевски пингвини имају ружичасте ноге са мало црних на табанима и пети, као и тамно смеђе канџе. Распон крила им се креће од 176 мм до 203 мм. Њихова пераја варирају по дужини, а мужјаци у просеку имају 189,6 мм, а женке у просеку 185,1 мм.

Тхе Жутооки пингвин је пингвин средње величине са бледожутим очима. Имају бледожуту главу са црним перјем. Из његових очију око потиљка пролази трака јарко жуте боје. Малолетник има сиву главу без траке, а очи имају сиву шареницу.
Ови пингвини се могу наћи око Новог Зеланда, на југоисточној обали Јужног острва, мореуза Фовеаук и острва Стјуарт/Ракиура, Окланд и Кембел острва. Тренутно је на листи угрожених са бројем који се процењује на око 4000 птица.
Жутооки пингвин је према већем крају врсте. Одрасле јединке у просеку су тешке између 5 и 6 кг и биће високе између 65-75 цм. Женке су обично нешто лакше (за око пола килограма) и ниже од мужјака.

Тхе Адели Пенгуин је једина друга врста заједно са царским пингвином која је изворна на копну Антарктика. Гнезде се и размножавају на стеновитим плажама без леда у великим колонијама од десет хиљада птица.
У региону Антарктика живи преко 2,5 милиона гнездећих парова, што је једино место где их можете наћи у дивљини.
Препознатљиви знаци су бели прстен који окружује око и перје на дну кљуна. Ово дуго перје скрива већину свог црвеног кљуна. Њихови репови су мало дужи од репова других пингвина.
Адели пингвини су дугачки око 60 до 70 центиметара и тешки су око 4 до 5 килограма. Много су мањи од царског пингвина, али су много бројнији.

Тхе Фиордланд Црестед Пенгуин је црно-бели пингвин средње величине, жуте гребене. Има тамне, плавкасто-сиве горње делове са тамнијом главом, а беле доње делове. Има широку жуту траку обрва која се протеже преко ока и спушта се низ врат. Већина птица има 3-6 беличастих пруга на лицу.
Ови пингвини нарасту до око 60-71 цм / 24-28 висине и 2,5-6 кг (4,5-13,1 лбс) тежине. Чешће се налазе на доњем крају ове скале, око 60 цм и 8,2 лбс је просек. У овој величини, они су једна од мањих раса пингвина.
Укупна популација фиордландских пингвина процењена је на само 1.000 – 2.500 гнездећих парова, а они су наведени као рањиви на ИУЦН црвеној листи.

Тхе Магеланов пингвин може се наћи око обалне Аргентине, Чилеа и Фокландских острва, а неки мигрирају у јужни Бразил. То је највећи од пингвина за топло време и, упркос скоро угроженом статусу, најбројнији је од пингвина Спхенисцус.
Овај пингвин се може разликовати од Хумболта и афричких пингвина по томе што две траке прелазе његов предњи део. Једна трака је широка црна трака испод браде, а друга је у облику наопачке потковице на стомаку. Али као и његови рођаци из рода Спхенисцус, има црно-смеђе нијансе на леђима и белу боју на грудима и трупу.
Одрасли магелански пингвини су високи око 27 инча (70 цм) и теже око 11 фунти (5 килограма) у просеку. Међутим, могу се кретати између 24-30 висине и 8-14 фунти тежине. Током топлијег времена сезоне парења магелански пингвини губе перје око очију. Када поново почне да се хлади, перје поново расте.

Тхе Макарони пингвин , упркос томе што је наведен као рањив, има веома широко подручје дистрибуције. Налази се око већег дела антарктичких острва и полуострва, острва у Атлантском и Индијском океану, као и приобалних острва Чилеа и Аргентине.
Пингвини макарони се често мешају са краљевским пингвинима због дугог жуто-наранџастог перја на њиховом гребену. Остале карактеристике укључују црну главу, браду и грло са контрастним белим грудима и стомаком. Имају велики, избочени кљун који је наранџасто-браон боје. Мужјаци обично имају већи кљун од женки, који мери 6,1 цм (2,4 ин) у поређењу са 5,4 цм (2,1 ин) код женки.
Одрасли макарони пингвин има просечну дужину од око 70 цм (28 инча), али њихова тежина може да варира у зависности од доба године и пола. Мушки макарони пингвини имају тежину од 3,3 кг (7 лб) након инкубације, или 3,7 кг (8 лб) након митарења до 6,4 кг (14 лб) пре митарења. Женке су мање, у распону од 3,2 кг (7 лб) након митарења до 5,7 кг (13 лб) пре митарења.

Тхе Афрички пингвин је једина врста пингвина која се гнезди у Африка и нема га нигде другде.
Афрички пингвини имају широку црну траку која је у облику наопачке потковице на предњим странама. Имају црне тачке расуте по грудима и стомаку. Ове тачке су јединствене за сваког пингвина и помажу нам да их разликујемо.
Афрички пингвини су високи око 27 инча (69 центиметара) и тешки од 7 до 11 фунти. (2,5 до 4 килограма). Живе и размножавају се на обали Јужне Африке и на приобалним острвима. Некада се број становника процењивао на милионе. Овај број се смањио на око 160.000 1993. године, што је довело до њиховог угроженог статуса. Данас се тај број бележи на чак 50.000.

Тхе Хумболт пингвин могу се наћи око приобалних региона Перуа и Чилеа. Препознатљиви су по црно-сивим горњим деловима и беличастим доњим деловима, са црном траком на грудима која се протеже низ бокове до бутине. Имају меснато-ружичасту основу кљунова. Малолетници имају тамне главе и немају појас на грудима.
Они су пингвини средње величине који расту до око 65-70 цм висине и око 4-5 кг тежине. Ови пингвини обично живе у слаткој води, али као и друге врсте имају супраорбиталну жлезду која им омогућава да пију слану воду.
Хумболт пингвини могу да пливају брзином до 20 миља на сат (32 километра на сат), управљајући ногама и репом. Познато је да живе 20 година у дивљини, али би могли да живе и до 30 година у заточеништву.
Најстарији познати Хумболт пингвин живео је до дубоке старости од 36 година.

Тхе Цхинстрап Пенгуин добила је име по уској црној траци испод њихових глава због чега изгледа као да носе црне шлемове. То их чини једним од најлакше идентификованих врста пингвина. Остале карактеристике ове расе су бели предњи део и грло, са црвеним очима и црним леђима.
Процењује се да их има 12 до 13 милиона лоцираних на неплодним острвима субантарктичког региона и Антарктичког полуострва. Нарочито Јужна Сендвичка острва, Јужни Оркнеи, Јужни Шетланд, Јужна Џорџија, Острво Буве, Балени острва и Питер острво.
Цхинстрап Пенгуин је висок око 28 инча (72 центиметра) и тежак је око 9 до 14 фунти. (3,5 до 5 килограма). Тежина одраслих јединки варира током године. Пингвини са подбрадком су најтежи током сезоне лињања, а најлакши током периода леглања.

Нортхерн Роцкхоппер Пенгуин дели одређену територију са својим рођаком Соутхерн Роцкхоппером, али то су две различите врсте. Већина популације северних рокхопера налази се у субантарктичким регионима Атлантика, посебно око Свете Хелене, острва Асценсион и Тристан да Цунха. Такође постоји мала популација око острва Амстердам и Сент Пол у Индијском океану.
Иако је сличан по величини, северни рокхопер је нешто већи од осталих врста скакача. Постоје неки други начини да се две птице разликују. Приметно је да северни рокхопер има дуже перје на гребену. Величина и боја отвора се такође разликују као и величина траке испред ока. Такође користе различите позиве који се могу препознати једни од других.
Према Аустралијски антарктички програм , Нортхерн роцкхоппер пингвини теже између 3-4,3 кг. Лакши су након митарења, често до 2,5 кг до краја сезоне парења. Они су само мало виши од јужне сорте, високи су око 57 цм.

Соутхерн Роцкхоппер Пенгуинс су субантарктичке врсте које живе око острва Мацкуарие, Фолкланда, Цампбелл Исланда, Тристан да Цунха и Антиподес.
Имају препознатљиво перје на глави, јарко наранџасто-црвене кљунове и ситне крваво црвене очи. Мужјаци и женке Роцкхоппер пингвина су веома слични по изгледу, иако су мужјаци већи. Соутхерн Роцкхоппер је најмањи црно-бели пингвин жуте гребене, који достиже дужину од 55 центиметара и тежи од 5 до 8 фунти.
Могу се разликовати од других врста са грбама по њиховој мањој величини и танким, живо жутим ресама које се протежу уз бочне стране обрва, али се не сусрећу између очију.

Тхе Галапагоски пингвин је једини пингвин који живи на екватору у тропском окружењу. Живи првенствено Фернандина Исланд и западну обалу острва Изабела, али мале популације су раштркане по другим острвима у архипелагу Галапагос.
Ниједан други пингвин се не насељава тако далеко на север као пингвин са Галапагоса. Његово окружење хлади неколико океанских струја које му омогућавају да преживи на овим географским ширинама.
Ови пингвини имају танку белу траку која им се протеже испод браде и црну наопаку потковицу око стомака. Кљун је дужи и виткији од кљунова осталих рођака у умереном региону. Одрасли пингвини имају плавкасто-црну главу, леђа и пераје
Пингвин са Галапагоса је најмањи од пингвина за топло време. Висок је само 16 до 19 инча (40 до 50 центиметара) и тежак је само 5 фунти (2 до 2,5 килограма). То је други најмањи пингвин на свету.

Тхе Мали пингвин је најмања од свих врста пингвина. Понекад се назива вилини пингвин због своје мале величине. Постоји подврста малог пингвина - пингвин са белим перајима који се одликује белом пругом око ивица пераја.
Ови пингвини живе око обале Новог Зеланда и острва Цхатхам, као и јужне Аустралије и Тасманије. Бројеви су стабилни и они су врста која се најмање брине.
Мали пингвин заиста је у великој супротности са царем на другом крају скале. Висок је само 16 до 17 инча (35-40 цм) и тежак само око 2,25 фунти (1 кг). Мали пингвини се такође зову „мали плави“ због индиго-плаве и шкриљастосиве боје њиховог перја.

Тхе Снарес Пенгуин је још једна врста која потиче са Новог Зеланда. Конкретно за Снарес, групу острва на јужној обали Јужног острва Новог Зеланда. Иако је врста наведена као рањива, острва Снарес су морско уточиште са ограниченим приступом људима. Тренутно на острвима има око 30.000 гнездећих парова.
Ово су пингвини средње величине са жутим врховима, са тамно плаво-црним горњим деловима и белим испод. Снарес Пенгуинс имају јарко жуту траку обрва која се протеже преко ока и формира опуштену, жбунасту гребену. Имају голу ружичасту кожу у дну великог црвено-браон кљуна.
Познато је да ове птице нарасту до просечне висине од 50-60 цм и да теже између 2,5 и 4 кг у одраслом добу. Мужјаци су нешто већи од женки, а ретки су примери који су порасли до око 70 цм и 9,5 фунти, али ово је изузетно.

Пингвини са усправном гребеном су мали до средње величине, али су најтежи од врста пингвина са грбама и четврти су најтежи постојећи пингвини.
Тхе пингвин с усправном грбом има црне горње делове и беле доње делове, са жутом очном пругом која се протеже преко ока и формира кратку, усправну гребену, такође познату као њихова жута обрва. Полеђине њихових пераја су обојене у црно, док су доње стране обојене у бело са црним врховима. Очи су им црвено-браон боје, а кљун је велики и наранџасто-браон.
Док су неки припадници усправно-креста врста пингвина налазе се дуж обала Аустралије, Новог Зеланда и оближњих острва у Јужном океану (као што су острва Окланд, острво Кембел и острво Мекуори), популације за размножавање су ограничене на острва Баунти и Антиподи у близини Новог Зеланда.
| Врсте | Величина (висина) | Тежина | Статус црвене листе |
| Цар Пингвин ( Аптенодитес форстери ) | 115 цм/45 инча | 35-40 кг/ 77-88 лбс | Најмање брига |
| Кинг Пенгуин ( Аптенодитес патагоницус ) | 90-95 цм/ 35-37 ин | 13,5-16 кг/ 30-35 лбс | Најмање брига |
| Гентоо Пенгуин ( Пигосцелис папуа ) | 75-90 цм/ 29-35 ин | 5-8 кг/ 11-18 лбс | Скоро угрожени |
| Краљевски пингвин ( Еудиптес сцхлегели ) | 65-75 цм/ 26-30 ин | 6-8 кг/ 13-18 лбс | Вулнерабле |
| Жутооки пингвин ( антиподни мегадипти ) | 65-75 цм/ 26-30 ин | 5-6 кг/ До 11-13 лбс | Угрожени |
| Адели Пенгуин ( Пигосцелис аделиа ) | 60-70 цм/ 24-28 инча | 4-5,5 кг/ 8,75-12 лбс | Најмање брига |
| Фјордландски пингвин ( Еудиптес пацхирхинцхус ) | 60-71 цм/ 24-28 ин | 2,5-6 кг/ 4,5-13,1 лбс | Вулнерабле |
| Магеланов пингвин ( Спхенисцус магелланицус ) | 61-76 цм/ 24-30 инча | 4-6,5 кг/ 8-14 лбс | Скоро угрожени |
| Макарони пингвин ( Еудиптес цхрисолопхус ) | 70 цм/28 инча | 3,2-6,4 кг/ 7-14 лбс | Вулнерабле |
| Афрички пингвин ( Спхенисцус се удавио ) | 69 цм/27 инча | 2,5-4 кг/ 7-11 лбс | Угрожени |
| Хумболт пингвин ( Спхенисцус хумболдти ) | 65-70 цм/ 26-28 ин | 4-5 кг/ 9-11 лбс | Вулнерабле |
| пингвин са брадом ( Пигосцелис антарцтица ) | 68-72 цм/ 27-28 ин | 3,5-5 кг/ 9-14 лбс | Најмање брига |
| Северни Роцкхоппер Пенгуин ( Пингвин Еудиптес моселеии ) | 57 цм/22 инча | 3-4,3 кг/ 7-10 лбс | Угрожени |
| јужни рокхопер пингвин ( Пингвин Еудиптес цхрисоцоме ) | 55 цм/ 21 ин | 2,2-3,5 кг/ 5-8 лбс | Вулнерабле |
| Галапагоски пингвин ( Сфениск просјак ) | 40-50 цм/ 16-19 инча | 2-2,5 кг/ 4,5-5,5 лбс | Угрожени |
| Мали пингвин ( Еудиптула минор ) | 35-40 цм/ 14-16 ин | 1 кг/ 2,25 лбс | Најмање брига |
| Снарес Пенгуин ( Еудиптес робустус ) | 50-60 цм/ 20-24 ин | 2,5-4 кг/ 6-9 лбс | Вулнерабле |
| Пингвин са усправним грбом ( Еудиптес сцлатери ) | 50–70 цм/ 20–28 ин | 2,5–6 кг/ 5,5–13,2 лб | Угрожени |
Пингвин Колос је највећи пингвин који је икада лутао Земљом. Порастао је на око 7 стопа и тежио је преко 250 фунти. Ова врста је живела пре око 37 милиона година!
Највећа постојећа врста пингвина је царски пингвин. Може тежити до 88 фунти и нарасти до 45 инча (115 цм).
Најмањи пингвин је мали пингвин, познат и као вилински пингвин. Може тежити до 2,25 лбс и нарасти до 16 инча.
Бебе пингвини се разликују по величини у зависности од њихове расе. На пример, мали мали пингвини могу тежити само 35 г, док бебе царских пингвина могу тежити и до 400 г.