Аффенпинсцхер
Пасмине паса / 2026
Извор сликеТхе Жутооки пингвин или Хорсе је пингвин пронађен на Новом Зеланду, на југоисточној обали Јужног острва, мореуза Фовеаук и острва Стјуарт/Ракиура и острва Окланд и Кембел.
Жутооки пингвин је трећи по величини пингвин иза цар Пингвин , највећи и краљевски пингвин будући да је други по величини.
Најређи од свих пингвина, жутооки пингвин је јединствен по изгледу и понашању. Ове усамљене птице су доживеле пад популације у последњих 50 година због губитка станишта и грабежљиваца уведених врста.

Жутооки пингвин је пингвин средње величине са бледожутим очима, који расте до приближно 65 центиметара у висину. Просечна тежина одрасле особе је 5 до 6 килограма. Жутооки пингвин има бледожуту главу са црним перјем.
Из његових очију око потиљка пролази трака јарко жуте боје. Малолетник има сиву главу без траке, а очи имају сиву шареницу.
Жутооки пингвин обично се гнезди у шуми или грмљу. Храни се углавном плавим бакаларом, црвеним бакаларом, опалом, папалином и лигњама.
Жутооки пингвини већину дана проводе на мору, хранећи се у топлим водама Новог Зеланда. Невероватни подводни пливачи, могу да зароне до дубине од 400 стопа и прилагођени су да задрже дах до четири минута. Жутооки пингвини могу путовати до 20 миља од обале до хранилишта на ивици континенталног појаса.
Жутооки пингвини су птице које се гнезде у шуми, које више воле да се гнезде на осамљеном месту уз обалу, дрво или трупац. Обална крчење шума је, међутим, приморало ове пингвине да потраже уточиште међу високим приобалним травама где одрасли, јаја и пилићи често постају плен уведених паса, мачака, сточића, творова и пацова.
Иако се гнезде у лабавим „колонијама“, спарени жутооки пингвини траже самоћу, често се гнездећи ван видокруга једни других.
Током своје дуге сезоне парења, која траје од средине августа до средине марта, пингвини излазе на обалу увече и неспретно се шетају уз плажу до својих гнезда у унутрашњости. Од септембра до средине октобра женке полажу два јаја у гнезда од штапова и грубе траве која пружају заклон од врелог сунца и заштиту од невремена.
Период инкубације је око 45 дана и оба родитеља чувају јаја. Просечан период излегања на копну Новог Зеланда је почетак новембра. Обично се излегу оба јајета. У овом тренутку, један родитељ остаје са пилићима, док други родитељ одлази на море да тражи храну. Неуобичајено међу пингвинима, пилићи остају код родитеља и не формирају „јаслице“ (јаслене групе) као већина других пилића пингвина. Пилићи се перу од средине фебруара до средине марта, а затим могу сами да оду на море да се хране.
Упркос томе што су брзи пливачи, жутооки пингвини могу постати жртве фока и ајкула на мору, иако су далеко највеће претње њиховом опстанку на копну. У последње време уведене су значајне мере заштите како би се сузбили губици популације, укључујући законодавство које има за циљ смањење броја предатора који нису аутохтони сисари и успоравање губитка станишта.
Тренутни статус жутооког пингвина је угрожен, са процењеном популацијом од 4.000. Сматра се једним од најређих на свету врста пингвина . Главне претње укључују деградацију станишта, уведене предаторе као и промене животне средине. Сматра се да је најстарији од свих живих пингвина.