Аффенпинсцхер
Пасмине паса / 2026

Велика рогата сова, Виргиниан овл , је једна од најраспрострањенијих и највећих сова, пореклом из Америке. Такође познат као ' хук сова ‘или’ тиграста сова “, ове птице се диве због своје велике величине и невероватног изгледа. Такође су познати по својој приписивању предању и митологији у домородачким културама.
Ова сова је једна од 10 постојећих врста у роду Бубо , који укључује различите врсте рогатих сова, укључујући и Евроазијска сова и Снежна сова. Заједно, ови припадају породици Стригидае у породици Стригиформес . Постоји много подврста великих рогатих сова у њиховом распону, али тачан број је још увек предмет расправе. Неки рачуни имају само десет, други чак 20, али тачан број варира како више истраживања идентификује оне који су заиста различити.
Они који живе на северним, хладнијим географским ширинама већи су од оних који живе на југу САД или испод, у складу са Бергманово правило .

Велика рогата сова је заиста огроман грабежљивац. Са распоном крила који се протеже између 3 до 5 стопа (91 – 153 цм) и тежином до око 2 килограма за веће подврсте. Ова величина их сврстава међу веће врсте сова, што је патуљак од многих других врста сова. Разликује се у зависности од подврсте и локације, али чак и као просек за све подврсте, ово их сврстава међу највеће своје врсте, иу рангу са другим великим птица грабљивица такође.
Њихово перје је мешавина смеђе, сиве и беле боје, пружајући одличну камуфлажу у њиховим шумским стаништима. Праменови перја на њиховим главама, који се често замењују са ушима или роговима, једна су од њихових најизразитијих карактеристика. Нијансе перја се разликују међу различитим подврстама. Северна велика рогата сова ( Субарктичка вирџинска сова ) на пример има много блеђе перје од било које друге подврсте. Такође, јужноамеричка велика рогата сова ( Бубо виргинианус је патуљак ) је једина подврста која има ирис боје ћилибара, док све остале имају жуте очи.
Ове сове имају изузетан вид, прилагођен за услове слабог осветљења, а њихове велике очи су фиксиране у дупљи, што захтева од њих да окрену целу главу како би променили видно поље. Њихове вокализације су различите, укључујући класично хукање повезано са совама, као и шкрипу и друге звукове који се користе за комуникацију и територијалну одбрану. Њихов класични 'потпис' позив је ипак низак ' ву-ху-о-о , ву ‘, који садржи неколико слогова. За мужјаке висина остаје ниска, а за женке расте према крају.
Број подврста велике рогате сове је у сталном току. Неки рачуни их имају само 10, а други до 20. Ево 17 документованих подврста, иако немају све доступне податке о величини и тежини.
| Подврсте | Локација | Величина (Акорд крила) | Тежина |
| Б. в. виргинианус | Источна Северна Америка | 319 – 388 мм (12,6 – 15,3 ин) | 1 – 2,5 кг |
| Б. в. субарцтицус | Северна Северна Америка | 323 – 390 мм (12,7 – 15,4 ин) | 0,9 – 2,04 кг |
| Б.в. засићени | Пацифик северозапад | 330 – 400 мм (13 – 15,7 ин) | Није објављено |
| Б.в. мирна | Јужна Калифорнија | 305 – 375 мм (12 – 4,8 ин) | 0,68 – 1,66 кг |
| Б. в. паллесценс | Југозападна Северна Америка | 318 – 381 мм (12,5 – 15 инча) | 0,72 – 1,55 кг |
| Б.в. маиенсис | Полуострво Јукатан | 297 – 357 мм (11,7 – 14,1 ин) | Није објављено |
| Б.в. елацхистус | Централна Америка | 305 – 335 мм (12 – 13,2 инча) | Није објављено |
| Б. в. хетероцнемис | Северна Јужна Америка | 350 – 390 мм (13,8 – 15 инча) | Није објављено |
| Б.в. и кратко | Јужна Америка | Није објављено | Није објављено |
| Б.в. црњење | Андес | 345 – 382 мм (13,6 – 15,1 ин) | Није објављено |
| Б. в. магелланицус | Јужна Јужна Америка | Није објављено | Није објављено |
| Б. в. варабланца | Костарика | Није објављено | Није објављено |
| Б.в. месембринус | Јужни врх Јужне Америке | Није објављено | Није објављено |
| Б.в. пустиње | Пустињске области југозапада САД и северног Мексика | Није објављено | Није објављено |
| Б. в. лагопхонус | Северне стеновите планине, Аљаска | Није објављено | Није објављено |
| Б.в. иницијација | Западна Аљаска | Није објављено | Није објављено |
| Б.в. од борова | Стеновите планине - Тексас, Нови Мексико, Ајдахо, Аризона, Калифорнија | 350 – 367 мм (13,8 – 14,4 ин) | 1,25 кг у ограниченим подацима |

Велике рогате сове имају широк распон, који се налазе свуда Северна Америка , ограничена и спорадична подручја од Централна Америка и великим деловима Јужна Америка . Оне су невероватно прилагодљиве птице, способне да живе у свим врстама окружења. Од густих шума до отворених прерија, па чак и у урбаним срединама. Генерално, они преферирају подручја која нуде мешавину отворених простора за лов и густог лишћа за смештај и гнежђење. У неким деловима свог асортимана они су избирљивији од других.
Њихова способност да напредују у различитим стаништима, заједно са њиховом застрашујућом величином, учинила их је једном од најраспрострањенијих врста сова у Америци.
Велике рогате сове су обоје ноћни птице и апек предаторс у њиховим екосистемима. Са овим карактеристикама је лако видети зашто се појављују у сова дух животиња сазнања за многа племена америчких Индијанаца, као и за друге јужноамеричке културе. Често се приписује као чувар ноћи, мудар и снажан, али и тајновит и потајни. Неки чак гледају на сову као на негативну животињу, супротност и непријатеља Еагле .
Лове првенствено ноћу, користећи свој акутни чуло слуха и тихи лет да лоцирају плен и ухвате га у заседу. Током дана, они се смештају на својим омиљеним осамљеним местима, често у високим дрвећем или скривеним шупљинама. По својој природи, велике рогате сове су обично усамљене и територијалне. Једном упарени, они одржавају велике територије и агресивно их бране од уљеза. Њихово понашање се мења током сезоне парења, постајући гласније и видљивије како се удварају и одгајају своје младе.
Исхрана велике сове је импресивно разнолика, укључујући сисаре, птице, па чак и гмизавце и инсекте. Способни су да сруше плен много већи од себе, као што су зечеви, творови , па чак и друге грабљивице. Међутим, они преферирају глодаре као што су пацови и мишеви , добро као зечеви и зечеви . Они чине највећи део њихове исхране и широко су доступни у већини њиховог асортимана.
Популације које живе у северном опсегу – око Аљаске и Канаде – имају мање доступних врста плена и углавном се ослањају на неколико врста глодара, као што су јеленски миш и снежни зец . Јужне популације имају на располагању шири спектар врста плена.
Њихова стратегија лова укључује нечујно седење на пригушеном и тамном светлу, пре него што се спусти на плен који ништа не сумња. У равном лету, могу да достигну брзину до 40 мпх, што је својим тихим, прикривеним кретањем довољно брзо да ухвати плен неспремно. Убијају свој улов тако што их згњече својим моћним ногама или убадају канџама. Они затим прогутају свој плен цео или у великим комадима, касније враћајући непробављиве делове попут костију и крзна у облику куглица.
Велике рогате сове су на врху њиховог ланца исхране и имају мало природних непријатеља. Ипак, као млади пилићи, и када су још у јајету, рањиви су на друге велике грабљивце, укључујући орлове и друге грабљивице, вране и гавранови . Неки опортунистички јуришници гнезда као нпр лисице и ракуни такође ће искористити предност да поједу своја јаја у свакој прилици.
Међутим, као и већина великих врста предатора у Северној Америци, људске активности као што су крчење шума и урбанизација представљају највећу „индиректну претњу“ смањењем њихових природних станишта. Подложни су тровању пестицидима и родентицидима који се користе у пољопривреди и накупљају се у свом плену.

Сезона парења великих рогатих сова почиње сложеним ритуалима удварања, укључујући дуете са хукама, ваздушне и физичке приказе. Познато је да надувају грло као лопта и прилазе женки да покушају да трљају кљунове један о други. Почињу веома рано у сезони, при чему се удварање обично одвија између октобра и децембра, а парови се бирају пре краја јануара.
Када се упаре, обично се гнезде у шупљинама дрвећа, напуштеним гнездима других великих птица, или чак на ивицама литица. Мужјак бира место за гнежђење и више пута гази ногама како би привукао женку на то место. Након парења, женка полаже између 1-6 јаја (обично 2-3), која оба родитеља инкубирају. Време полагања јаја може се разликовати за неколико месеци у њиховом распону. Популације на северу, око Канаде и северне САД могу бити чак до априла или маја, док у јужној САД леже већ од новембра до децембра. Такође се разликује по подврстама.
Они који живе у тропским климама, око Јужне и Централне Америке, имају мање добро дефинисане циклусе репродукције. Зависност од сезонских варијација није иста и као таква, мањи је притисак на време за репродукцију.
Пилићи се излегу после отприлике месец дана (пре ако је време лепо) и зависе од родитеља у храни и заштити неколико недеља. Они теже око 34 г при рођењу и могу порасти за чак 33 г дневно током првог месеца свог живота. Младе сове расту веома брзо, способне су да почну да излазе из гнезда у доби од око 6 недеља. У дванаестој недељи обично ће се оперисати, али време варира у зависности од доступности хране и климе. Биће скоро пуне величине до тренутка када излете из гнезда.
У дивљини, велике рогате сове могу да живе између 20 и 30 година, али у заточеништву је познато да живе много дуже. Најстарији познати пример ове врсте била је 50-годишња жена у заточеништву. Њихови животни стадијуми укључују фазу малолетника, где уче да лове и преживе самостално, а затим следи одрасла фаза, где успостављају територије и проналазе парове.
Велика сова се тренутно не сматра угроженом врстом. У њиховом последњем Процена ИУЦН-а 2018 , врста је заједно наведена као „најмање забрињавајуће“. Њихова популација је стабилна, захваљујући и њиховој прилагодљивости и широкој исхрани. Напори за очување се фокусирају на очување њихових природних станишта и ублажавање утицаја пестицида и људског уплитања.