Аффенпинсцхер
Пасмине паса / 2026
Извор сликеТхе Галапагоски пингвин је пингвин ендем за Галапагоска острва. То је једини пингвин који живи на екватору у тропском окружењу.
Пингвин са Галапагоса преживљава захваљујући ниским температурама океана које су резултат Хумболтове струје и хладним водама са великих дубина које доноси Кромвелова струја. ( Погледајте океан Галапагос ).
Најближи рођаци пингвина са Галапагоса су Афрички пингвин , тхе Магеланов пингвин анд тхе Хумболт пингвин .
Галапагоски пингвин се јавља првенствено на Фернандина Исланд и западну обалу острва Изабела, али мале популације су раштркане по другим острвима у архипелагу Галапагос.

Пингвин са Галапагоса је најмањи од пингвина за топло време. Висок је само 16 до 18 инча (40 до 45 центиметара) и тежак само 5 фунти (2 до 2,5 килограма). Галапагоски пингвини имају танку белу траку која се протеже испод браде. Имају црну наопаку потковицу око стомака. Иако је образац везивања на пингвинима Галапагоса сличан оном на Магеланови пингвини , пингвини са Галапагоса су знатно мањи и главна црна трака око њиховог предњег дела је много тања.
Кљун пингвина са Галапагоса је дужи и виткији од кљунова његових других рођака у умереном региону. Одрасли пингвини имају плавкасто-црну главу, леђа и пераје када су нови. Старије похабано перје, загасито до смеђе боје и помало рашчупаног изгледа.
Галапагоски пингвини једу углавном ситну рибу као што су ципал и сардине. Они зависе од океанских струја како би довели рибу на своја хранилишта. Озбиљно време из Ел Нина (глобални феномен океана и атмосфере) изазвало је озбиљну несташицу хране пре око 20 година. У то време је умрло преко 70% пингвина са Галапагоса.
Галапагоски пингвини нису миграторни, они бораве у умереним водама током целе године. Један од главних проблема за овог пингвина је да се охлади. Живећи близу екватора, температуре могу порасти на преко 100 степени Фаренхајта (38 степени Целзијуса) током дана. Галапагоски пингвини се хладе пливајући и ловећи храну у хладној води Кромвелове струје у Тихом океану током дана.
Током хладних ноћи спавају и гнезде се на земљи. Галапагоски пингвини испруже пераје како би помогли да топлота побегне из њихових тела. Они штите своја стопала од опекотина од сунца тако што држе пераје преко стопала када су на копну.
Галапагоски пингвини користе јаме и обично полажу два јаја. Паре се и размножавају само када има довољно хране. Често се узгаја само једно пиле. Оба родитеља чувају јаја 38 до 40 дана. О пилићима се брину и мужјаци и женке. Пиле се чува око 30 дана након излегања. Пилићи се затим лињају и добијају своје одрасло перје и постају независни за око 60 до 65 дана.
Предатори укључују Галапагоска ајкула и повремени печат. На обали, јаја и пилићи пингвина су подложни грабежљивцима Галапагоски јастреб и увео пацове.
Пингвин са Галапагоса је угрожен, са процењеном популацијом од око 1.500 јединки 2004. године, према истраживању Истраживачке станице Чарлса Дарвина. Број становника је претрпео алармантан пад од 65% током 1980-их, али се полако опоравља. Стога је најређи врста пингвина (статус који се често лажно приписује Жутооки пингвин ).
Ниво популације је под утицајем ефеката јужне осцилације Ел Нињо, која смањује доступност рибе у јатама, што доводи до ниске репродукције или гладовања. Међутим, антропогени фактори (нпр. загађење нафтом, успутни улов и конкуренција) могу допринети текућем нестанку ове врсте. На острву Изабела, уведене мачке, пси и пацови могу напасти пингвине и уништити њихова гнезда.
Погледајте више наших Објаве о морском животу Галапагоса!