Јак – Нежни дивови великих висина

Изаберите Име За Кућног Љубимца







  јак-2

Јак – познат и као Тартарски вол , у животињи која је добро поштована у својим родним крајевима. Симбол је живота у азијским регионима на великим надморским висинама и пример отпорности у сурој дивљини. Домаћи јаки су научно познати као Бос грунниенс. Оне су једна од две врсте у подроду ' Поепхагус ‘, друго биће Глупа крава који су опште познати као дивљи јак.

Уско повезано са говеда ( Бос таурус ), овај подрод постоји унутар главног рода „ Бос ' у којима данас живи укупно 5 врста – или 8 када се домаће и дивље врсте класификују као одвојене – као код јака.

Ове животиње су вековима лутале хладним, неравним теренима. Домаћи јак је био суштински део људске цивилизације у планинама, док дивљи јак остаје романтизовани симбол нетакнуте дивљине. Обојица су поријеклом из планинског ланца Хималаја, око Тибета, Непала, Таџикистана, Монголије, а неки домаћи јакови могу се наћи чак и у Сибиру.

  тхе-иак-5552111

Изглед и карактеристике јака

Јакови су изграђени за надморску висину и климу у којој живе. Њихова робусна тела су еволуирала да издрже најтеже временске услове и прекривена су густим, дугим крзном. Ово крзно покрива њихово цело тело, укључујући и стомак од оштрих елемената. Код мужјака често нарасте толико дуго да помете земљу.

Јакови могу изгледати помало слични планинском говеду које можете наћи у шкотском висоравни, са дебљом длаком од домаћег говеда и дугим роговима. Али чак и тада, Јак има развијеније, шире и масивније тело.

Њихово крзно може варирати у боји и док су дивљи јаки типично тамни (црносмеђи), домаћи јаки имају више разноликости. У распону од чисто црне до беле, па чак и нијанси сиве и пегасте. Мужјаци, као и други Бовидае животиње, познате су као бикови и могу бити изузетно велике. Домаћи јаки обично су много мањи од дивљих јака.

Ево детаља о величини за сваки пол и врсту јака:

Врста јака Пол Просечна тежина Просечна висина у гребену
Доместиц Иак Мушки 350-585 кг (772-1290 лб) 1,1 – 1,4 метра (44-54 инча)
Женско 225-255 кг (496-562 лб) 1,05 – 1,17 метара (41-46 инча)
Вилд Иак Мушки 500 – 1.200 кг (1.100–2.600 лб) 1,6 – 2,05 метара (62–79 инча)
Женско 250 – 360 кг (550 – 780 лб) 1,12 – 1,45 метара (45 – 56 инча)

Овде можете видети да су мужјаци масивнији од женки, а дивљи јаки много већи од домаћих јака. Нису само тела већ и рогови који се такође могу значајно разликовати међу половима.

Мужјаци имају дугачке рогове који се на крајевима савијају уназад. Они нарасту између 48 до 99 цм (19 до 39 инча) у дужину. Женски рогови су много мањи, чак за половину, у распону од 27 до 64 цм (11 до 25 инча). Такође су усправнији и на крају се не савијају уназад као мужјаци.

Мужјаци имају мале скротуме, а женке развијају мало виме, што је такође прилагођавање њиховом хладном окружењу. Они су такође обично прекривени добром количином косе да би били топли.

Попут домаће мачке или зеца, постоји само једна врста домаћег јака, али постоји 36 признатих раса, које све имају своје препознатљиве особине. Неки су већи од других, а неки имају специфичну боју или, на пример, тању длаку. Све ове расе су изворне у специфичнијим регионима широм опсега - од источне Русије и Сибира, до планина Пакистана.

Распрострањеност – локација и станиште

Дивљи јаки се првенствено налазе на Тибетанској висоравни, или у западним регионима Кине, а познато је да су животиње на великој надморској висини , који живи између 2000 и 6000 метара висине. Домаћа област јака широко се налази у деловима Кине, Монголије, Непала и Централне Азије. Неке расе домаћих јака се такође држе у Сибиру.

Обично се налазе у алпској тундри са богатим, дебелим слојевима травњака и шаша. Посебно дивљи јаки живе углавном на овим висоравнима без дрвећа. Међутим, јаки су прилагодљиви. Они мигрирају у ниже регионе током хладнијих месеци, обезбеђујући сталну залиху хране.

Изван својих матичних подручја, домаћи јак је такође уведен као раса говеда у Северној Америци – оба Канада и САД – као и делови Европе и Нови Зеланд . До сада су се добро прилагодили овим новим срединама. Имајући то у виду, морају се држати на великој надморској висини и релативно ниским температурама. Имају тако густу длаку да на малим висинама и топлијим температурама могу патити од топлотне исцрпљености.

Животни стил и понашање јака

Упркос суровом животу у планинама, Јакови су еволуирали у друштвена и кооперативна створења. Често формирају (или се формирају у) крда, која могу да се крећу од неколико Јакова до стотина јединки. Ова стада нису само за друштво; постоји сигурност у бројевима. Али углавном се формирају у стада за узгој.

Мужјаци, посебно ван сезоне парења, можда више воле самоћу или формирају мање нежењачке групе. За врсте говеда, јаки показују сложенију комуникацију од осталих говеда. Уместо мукања које повезујемо са кравама, јаки комуницирају низом гунђања и шкрипе, од којих свако има своје значење.

Хиљадама година, јаки су били припитомљени, живећи раме уз раме са људима. Често у номадским заједницама, које и данас лутају дивљином Монголије. Они су саставни део многих хималајских култура, служе као теретне звери и извор хране.

Млеко јака је, на пример, главни ресурс на Хималајима, јер има много намена: од њега се прави сир и путер и може се користити за прављење лекова. Јакови су такође припитомљени због меса, коже и вуне. Коса јака се користи за прављење ужади и шатора, док се њихов стајњак може користити као гориво.

Ова издржљива врста се показала као непроцењив део екологије, културе и економије у земљама свог распрострањења.

  домаћи-јак-2630661

Исхрана и исхрана јака

Јакови су првенствено биљоједи који паше. Воле да једу траве, маховине и лишајеве које им пружа њихова алпска тундра. Како се приближава зима, а храна постаје оскудна, они мигрирају у ниже регионе како би пронашли биљке за испашу. Неке од њихових омиљених домаћих биљака су карекс, стипа, кобреси и неке биљке.

Њихов јак систем за варење омогућава им да извлаче хранљиве материје чак и из најтврђих биљака. А када се извори воде замрзну, јаки имају јединствену адаптацију: једу снег да би утажили жеђ!

Предатори и претње јаку

Нема много животиња које могу да се храбре у суровим дивљинама на високим висинама које јако воле. Али на несрећу јака, постоје неки прилично моћни грабежљивци који то могу. Они су страшни непријатељи, али њихови млади или хроми могу бити занимљив изазов за оне попут хималајског вука, за којег се верује да је њихов најплоднији грабежљивац. Верује се да су снежни леопард и мрки медвед оштри предатори јака и да им је удобно на истом, планинском терену.

Током година, људи су такође представљали значајну претњу. Упркос древним праксама сточарства, лов на јакове због њиховог меса и крзна је, на неким местима, био подједнако популаран као и држање њих као припитомљене стоке.

Криволов је и даље значајан ризик, посебно за дивљег јака, а укрштање са другим врстама говеда није само ризик за генетску стабилност, већ и за болести и друге здравствене ризике.

Иак Репродуцтион

Парење се обично дешава у касно лето за јака, а након периода гестације од око девет месеци, женке рађају једно теле, обично на осамљеном месту ради безбедности. Рођење близанаца није нечувено, али је ретко.

Ова телад, као и друге врсте говеда, устају и ходају за само неколико минута! Када напуне годину дана, они су одвикнути од мајчиног млека и спремни су да се суоче са изазовима планинског терена. Полна зрелост се обично достиже у доби од 3 или 4 године.

Животни век јака

Живот у дивљини је непредвидив, али домаћи јаки у просеку живе 20-25 година ако им се дозволи да доживе старост. Њихов живот обележава неколико фаза, од разиграних телади до свечанијих одраслих, а затим и мудрих старих јака. За дивље јаке, свака фаза има своје изазове, од избегавања предатора као теле до проналажења хране и склоништа као одрасле особе.

Иако домаће стоке и даље имају своје изазове, обично је много мање шансе за грабеж и више стабилности у доступности хране. Чак и у номадским стадима ове заштите су значајне.

Популација и очување

Док домаћи јаки нису угрожени, популације дивљих јака нису те среће. Различити изазови са којима се суочавају, од прекомерног лова и губитка станишта посебно, имали су значајан утицај на њихову популацију. Међутим, није све пропаст и сумор.

Деведесетих година дивљи јак је био на листи „угрожених“, али је 2008. то промењено у „рањиво“ на црвеној листи ИУЦН-а. Листа је смањена због успоравања пада становништва, ау неким областима и повећања. Сматра се да је то резултат напора да се смањи илегални криволов ових животиња. Ат тхе најновија процена ИУЦН-а 2014. године, дивљи јак је задржао свој рањиви статус.

Дакле, иако се чини да се популација стабилизује, она је још увек ниска и потребан је доследан напор ако се жели опоравити.

5 забавних чињеница о јакима за децу

  • Јакови имају посебан стомак који им помаже у варењу чврстих планинских биљака.
  • Јакови се зову „телад“ и веома су разиграни
  • Јакови су били припитомљени хиљадама година, помажући планинским људима у транспорту и пољопривреди.
  • Јаково крзно је толико густо да их може загрејати чак и на најхладнијим температурама.
  • Јакови имају посебну способност да лако дишу чак и на местима са веома разређеним ваздухом, захваљујући великим плућима и срцу.