Гепард

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Извор слике

Тхе Гепард (Ациноник јубатус) је најбржа копнена животиња на свету и јединствен је члан породице мачака „фелидае“.

Научно име за гепарда је Ациноник јубатус.

Гепард се појавио на Земљи пре око 4 милиона година, много пре осталих великих мачака. Гепард је јединствен по својој брзини, али му недостаје способност да се пење као друге мачке.

Некада у изобиљу широм афричких и индијских савана и травњака, ова величанствена животиња је сада ретка и налази се само у Африци и на Блиском истоку.

Испод је пример видео снимка какав је величанствени ловац Гепард. Његова брзина и агилност чине га једним од најстрашнијих ловаца у породици мачака.

Ако сте видели горњи видео, приметићете да, иако је гепард одличан и фокусиран ловац, не успева увек да прождере свој улов. Чопор пегавих хијена узнемириће гепарда и одузети му плен. Чопор хијена је превише за Гепард да се носи са њим и Гепард ће отићи радије него ризиковати да га Хијене убију.

Карактеристике гепарда

Гепарди су дугачки 1,6 – 2,1 метар (5,25 – 7 стопа) и теже око 30 – 45 килограма (66 – 99 фунти). Мужјаци су нешто већи од женки.

Гепард има кратку длаку жуто-смеђе боје која је прекривена црним, равномерно распоређеним тачкама. Има бео стомак и тачке на његовом репу се спајају и формирају 4 до 5 прстенова на крају.

Гепарди се понекад мешају са леопардима, али се могу идентификовати по карактеристичним црним пругама на лицу. Црне линије низ њихова лица и испод очију делују као уређаји против одсјаја када трче.

Ове прелепе, грациозне мачке имају дуга, витка тела, дуге ноге и малу главу, што их чини савршено прилагођеним њиховом брзом, окретном ловном понашању. Речено је да њихове физичке особине подсећају на оне тркачког пса. Њихова лица су кратка и равна, а очи су окренуте напред да би им пружиле одличан бинокуларни вид. Њихове очи такође имају систем стабилизације слике који им омогућава да задрже оштар фокус на плену док трче великом брзином.

Гепарди су посебно прилагођени за лов са својим лаганим скелетима, великом мишићном масом и канџама које се не могу увлачити које им помажу да прихвате тло и дају им добро убрзање и брзину у кратким налетима. Њихове канџе су закривљене и оштре и користе се за хватање плена.

Гепарди имају веома флексибилне кичме и када трче, њихове кичме се савијају и исправљају омогућавајући њиховим снажним задњим ногама да постигну дуже, ефикасније кораке што их чини способним да достигну брзину од 110 километара на сат (70 миља на сат). Они су у стању да убрзају од 0 до 64 километра на сат (40 миља на сат) за само 3 корака. Њихови дуги репови (28 инча) делују као кормила и омогућавају гепарду да постигне изузетно уске заокрете када јури окретан плен.

Гепарди имају велике носне пролазе, велика плућа и јетру и снажно срце. Њихове шапе нису тако заобљене као код других мачака, а јастучићи им тешко помажу у брзим, оштрим скретањима.

Цхеетах Хабитат

Преферирано станиште гепарда су отворене саване и травњаци . Лако се могу посматрати на отвореним равницама са ниском травом. Они користе широк спектар станишта, укључујући густу вегетацију, па чак и планинске терене. Гепарди, међутим, захтевају окружење са високом травом, жбуњем и великим биљкама да би се сакрили од предатора.

Цхеетах Диет

Гепарди су месождери и храниће се антилопама, зечевима, младим нојевима и низом копитара. Пошто се гепарди за лов ослањају на вид, они су дневне животиње које углавном лове свој плен рано ујутру и касно поподне када су температуре ниже.

Цхеетах Бехавиор

Гепарди живе сами или у малим групама. Када лови, гепард ће јурити свој плен више од 400 метара пре него што одустане и потражи другу животињу за потеру. Гепард ће се приближити свом плену што је више могуће пре него што га јури што брже може.

За разлику од других мачака, гепарди користе брзину уместо прикривености да прегазе плен, а пошто имају мале, слабе зубе и вилице, не могу да задају смртни угриз, међутим, када заробе плен својим канџама, они задају угриз плену. грло које их гуши. Пошто су њихови спринтови тако брзи, гепарди остају без даха и прегревају се у року од 30 секунди. Након дуготрајног напора у јурњави и убијању плена, гепард се може одморити око пола сата пре него што почне да једе.

Гепард не може да риче као друге велике мачке, међутим, његове вокализације укључују предење, цвркутање, режање и шиштање.

Репродукција гепарда

Женке гепарда сазревају са 3 године, а мужјаци са 3-4 године. Период парења може трајати од једног дана до недељу дана. Женке гепарда

Период гестације је 90 – 95 дана након чега ће окотити легло од 4 – 6 младунаца на мирној, скривеној локацији обично у високој трави. Легла се рађају сваке 2-3 године.

Новорођени младунци теже између 9 и 15 унци и при рођењу су слепи и потпуно беспомоћни. Имају тамно крзно и њихове мрље су помешане и једва су видљиве. У доби од 4 до 10 дана, младунци ће отворити очи и почети да пузе око гнезда. Њихови зуби почињу да се појављују кроз десни са око 3 недеље.

Током првих неколико недеља живота младунаца, дуж леђа младунчади расте жути/смеђи плашт који делује као заштита од кише и сунца. Плашт скоро потпуно нестаје након 3 месеца остављајући малу гриву која остаје до њихове 2 године.

Пошто гепард није агресивна мачка и није у стању да се бори против већих грабежљиваца који могу напасти њихове младе, само око једно од двадесет младунаца ће преживети до одраслог доба, јер многе обично убијају лавови и хијене. Преживели младунци уче да јуре мали плен, као што је млада газела под будним оком своје мајке. Они вежбају вештине које ће им требати да преживе као самостална одрасла особа. Како се њихове вештине развијају, морају да науче како да рукују већим пленом да би преживели.

Са око 6 месеци, младунци су упола мањи од одраслог гепарда. Они остају са мајком 16 до 18 месеци, након чега ће мајка оставити младунчад да се поново размножавају. Младунци ће остати заједно још неколико месеци док женке не буду спремне за размножавање, а мужјаке не отерају доминантни мужјаци који се размножавају. Мушки младунци ће остати заједно формирајући коалицију за одбрану територије.

Женка гепарда која се размножава захтева ловни опсег до 800 квадратних километара (300 квадратних миља), а осим неких националних паркова и изолованих популација, одговарајуће територије су углавном ограничене на Намибију и делове Јужне Африке. Животни век гепарда је 15-20 година у дивљини.

Статус очувања гепарда

Нажалост, упркос бројним напорима у узгоју у заточеништву, гепард је сада класификован као критично угрожена врста од стране ИУЦН-а. Њихов пад у броју је резултат лова на њихову прелепу кожу и само између 10.000 и 12.000 гепарда постоји у дивљини.

Азијски гепард је на ивици изумирања због прекомерног лова, плена и губитка станишта. Само око 100 их је остало у малим, изолованим популацијама. Број афричких гепарда опада чак иу заштићеним резерватима дивљих животиња због повећане конкуренције већих предатора као што су лавови и хијене.

Погледајте више животиње које почињу словом Ц