Кинкајоу

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Тхе Кинкајоу (Потос флавус), такође познат као „медвед“, „шећерни медвед“ или „мачак мајмун“ је мали сисар из прашуме везан за олинга, какомисту и ракуна, а пореклом је из Латинске и Јужне Америке.

Кинкаџу је једини члан рода 'Потос'

Пореклом из Мексика, централноамеричких прашума и јужноамеричких прашума, овај арбореални сисар није посебно редак, иако га људи ретко виђају због његових строгих ноћних навика. Кинкаџус се може заменити са творовима или мајмунима, али они нису у сродству.

Кинкајоу карактеристике

  Раинфорест Кинкајоу

Кинкаџу има златно вунасто крзно које се преклапа са сивим. Кинкаџуи такође имају краткодлаке, потпуно хватајуће репове (као неки Мајмуни Новог света ), коју користе као пету руку у пењању. Просечан одрасли кинкаџу тежи 2-3 килограма (4-7 фунти). Кинкајоуси нарасту до просечне дужине тела од 17 – 22 инча, њихов реп је поред тела дугачак 16 – 22 инча.

Кинкаџуси не користе своје репове за хватање хране. Ухватљиви реп разликује кинкаџуса од сродних олингоса који су мали проциониди пореклом из кишних шума Централне и Јужне Америке. Олингоси су арбореални и ноћни и живе на висинама од нивоа мора до 2.000 метара. Олингосима недостају хватачки репови.

Кинкаџус спава у шупљим дрвећем. Већину живота проводе у гранама дрвећа, користећи свој реп како би се ухватили за гране.

Кинкажу се понекад држе као кућни љубимци. Њихова личност је разиграна и радознала, а углавном су питоми. Међутим, неки власници пријављују непредвидиве, окрутне нападе својих кинкаџуса чак и након неколико година неагресије.

Кинкајоу дијета

Иако су Кинкајуси сврстани у ред месождера и опремљени оштрим зубима, они заправо првенствено једу воће. Један од извора помоћи у добијању воћа на малим подручјима је њихов дугачак језик који је витак и има дужину од 5 инча. Језик се такође користи за добијање нектара из цвећа, омогућавајући кинкаџуу да игра улогу опрашивача. Нектар се понекад добија и једноставним једењем цвећа.

Кинкајоус ће такође јести инсекте (попут термита), мале сисаре и птице.

Иако ће животиње у заточеништву јести мед (што им је донело име 'медо медведа'), то никада није примећено у исхрани дивљих кинкаџуса, међутим, познато је да скупљају мед из пчелињих кошница својим дугим, витким језицима.

Кинкајоу Бехавиор

Као и ракуни (такође чланови породице Проционидае), кинкајуси имају изузетне манипулативне способности, у том погледу ривалски примати.

Кинкаџуси спавају заједно у породичним јединицама и негују једни друге. Иако су обично усамљени када траже храну, повремено то раде у малим групама, а понекад се друже и са олингосима.

Кинкаџуси не воле да буду будни током дана и не воле буку или нагле покрете. Ако су превише узнемирени, могу испустити крик и напасти, обично хватајући своју жртву канџама и дубоко уједајући.

Уједи Кинкаџуа су посебно опасни јер њихова пљувачка садржи лепљиву врсту-бактерију – „Кингелла потус“, коју је први идентификовао др Пол Лосон са Универзитета Оклахома.

Кинкајоу Цоммуницатион

Главни метод комуникације између кинкаџуса је мирис. Кинкажу имају мирисне жлезде близу уста, на грлу и на стомаку. Прављење звукова (грунтање и режање) је још један начин на који ове животиње комуницирају.

Током ноћи могуће је чути вокализацију Кинкаџуа. Њихови рески звици личе на женски врисак. Из тог разлога, један народни назив за кинкајоу је „ла ллорона“, што се директно са шпанског преводи на „жена која плаче“.

Кинкајоу Репродуцтион

Женке Кинкаџуса рађају једну малу бебу (две бебе су ређе). По рођењу, беба кинкаџу је слепа, али може да ухвати предмете својим снажним репом.

Статус очуваности Кинкаџу

Ловци на кинкаџу укључују лисицу, јагуарундију, јагуара, оцелота, маргаја, тајра и људе. Међутим, они нису угрожена врста и њихов статус је „најмања брига“.