Сиви соко

Изаберите Име За Кућног Љубимца







  Сиви соко

Сиви соко (Фалцо перегринус) је птица грабљивица (грабљивица) која се налази широм света, осим у кишним шумама и хладним, сувим арктичким регионима. Такође једноставно познате као перегрин, ове птице су велике са плаво-сивим леђима, белим доњим деловима са решеткама и црном главом. Познати су по свом брзом лету и заправо су најбржа птица на свету, путујући брзином до 320 км/х (200 мпх).

Сиви соко припада породици Фалцонидае и роду Фалцо. Описане су бројне подврсте сивог сокола, а тренутно их је препознато 19. Научно име Фалцо перегринус је средњовековна латинска фраза коју је користио Албертус Магнус 1225. године.

Ове птице се углавном хране птицама средње величине, мада понекад узимају и мале сисаре. Гнезда праве углавном на отвореним стаништима, али је последњих година познато да користе и урбана подручја, посебно високе зграде у којима има много плена голубова за јело.

Нажалост, због употребе пестицида, сиви соко је до 1970-их постао угрожена врста. Узгој у заточеништву након забране ових пестицида помогао је да се обнови популација сивог сокола, и они су сада распрострањени у већем делу свог подручја. Сиви соко је наведен као најмање забринут на Црвеној листи ИУЦН-а.

  А Перегрине Фалцон

Карактеристике сивог сокола

Сиви соко је велика птица, са дужином тела од 34 до 58 цм (13 до 23 инча) и распоном крила од 74 до 120 цм (29 до 47 инча). Женке су приметно веће од мужјака; док оба пола имају сличне ознаке и перје, женке су и до 30% веће. Мужјаци теже између 330 и 1000 г (0,73 и 2,20 лб), док женке теже између 700 до 1500 г (1,5 до 3,3 лб). Тачна тежина ових птица зависи од подврсте.

Боја сивог сокола опет зависи од подврсте, али већина плавкасто црних до шкриљасто сивих леђа и дугих, шиљастих крила и црних врхова крила. Доњи делови су бели до зарђали са танким чистим тракама тамно браон или црне боје. Реп је обично црне боје и дугачак, узак и заобљен на крају са црним врхом и белом траком на самом крају. Имају црни врх главе и „бркове“ дуж образа, што је у контрасту са бледим странама врата и белим грлом.

Сиви соколови имају жуте ноге и основу кљуна, док је остатак кљуна црн, као и канџе. Горњи кљун је зарезан близу врха, што омогућава птици да убије свој плен.

Животни век перегринског сокола

Сиви соко има животни век од око 13 година, иако је познато да у дивљини живе и до 20 година. Упркос овом дугом животном веку, већина сивих соколова не доживи годину дана. У заточеништву, ове птице могу да живе до 25 година.

Дијета сивог сокола

Сиви соко се храни скоро искључиво птицама, посебно жалосне голубице , голубови, обалне птице , водене птице, турбине, тетребове и мање птице певачице, али је ипак између 1.500 и 2.000 врста птица које једе ова врста. Такође ће јести мале гмизавце и сисаре, као што су слепи мишеви, веверице и пацова.

Ове птице седе на високим видиковцима, као што су дрвеће или на литицама, тражећи свој плен и, када се плен открије, летеће да га ухвате. Плен се обично удари и ухвати у ваздуху. Свој плен хватају канџама и углавном убијају кљуном тако што пресецају вратне пршљенове.

Мали плен се може појести у лету, али други, већи плен ће бити одведен на смуђ за јело, где се чупа и конзумира. Ако је плен претежак за ношење, перегрин ће га бацити на земљу и тамо га појести.

Сиви соколови такође могу да лете или лебде у потрази за пленом. У неким областима, где једу инсекте, гуштере или сисаре, храну ће тражити на земљи пешице.

Понашање сивог сокола

Сиви соколи су претежно усамљене птице осим током сезоне парења. Они су веома територијални, са њиховим домовима између 177 и 1508 квадратних километара. Активни су током дана и ловице до 5 км од свог домашаја. Можда су више ноћни у урбаним срединама.

Сив соко је заправо најбржа животиња на свету — може да достигне брзину од преко 320 км/х (200 мпх) када изводи замах, што подразумева уздизање до велике висине, а затим стрмо роњење и ударање у једно крило свог плена како се не би повредило при удару.

Репродукција сивог сокола

Сиви соколи су моногамне птице које се размножавају више година. Они имају тенденцију да се враћају на иста места за размножавање сваке сезоне гнежђења, што може бити један од разлога зашто су моногамни. Гнезде се између марта и маја, у зависности од тога колико се гнезде далеко на северу. Пре полагања јаја, пар ће се укључити у невероватне приказе у ваздуху, укључујући скокове са снагом, уске кривине, високо летење и превртања тела током роњења.

Гнезда су обично на високим литицама, високим дрвећем или небодерима. Зову се „гребени“, укопани у песак, шљунак, вегетацију или прљавштину. Понекад могу користити гнезда које су изградиле друге птице. Женка бира место за гнездо.

Женке ће положити јаја средином маја, а обично се излегу средином јуна. Сиви соколови полажу једно јаје сваких 48 сати, укупно од 2 до 6 јаја. Јаја су бела до глатка са црвеним или смеђим ознакама. Оба родитеља инкубирају јаја и брину о младима. Женке генерално инкубирају јаја дуже време него мужјаци.

Јаја се излегу за 33 до 35 дана и леже се скоро непрекидно док не напуне 10 дана. Млади су прекривени кремасто-белим паперјем и имају несразмерно велика стопала. Науче да лете око 35 до 42 дана након излегања, а перју се након 42 до 46 дана. Сиви соко достиже полну зрелост са једне до три године живота, али се у већим популацијама размножава после две до три године живота.

Незрела птица се може уочити јер је много смеђа, са пругастим, а не са пругама, доњим делом, и има бледо плавкасти цере и орбитални прстен.

Локација и станиште сивог сокола

Сиви соколови се налазе широм света и заправо су једна од најраспрострањенијих врста копнених кичмењака на свету. Једина места која не насељавају су прашуме и хладни, суви арктички региони.

Сиви соколови воле да живе у отвореним стаништима као што су пустиње, морске обале, мангрове, мочваре, тундра, травњаци, суве шуме и шипражје. Обично се не налазе у суптропским и тропским стаништима. Они ће живети свуда где постоји добар простор за гнежђење, као што су високо дрвеће и високе литице. Међутим, они ће такође живети у урбаним срединама, на врху високих зграда.

Већина јужнопалеарктичких и острвских популација сивог сокола су резидентне и не мигрирају. Међутим, најсеверније популације размножавају се у тундри Аљаске и Канаде и мигрирају у централну Аргентину и Чиле. Мигрирају дуж морских обала, дугих обала језера, баријерних острва и планинских ланаца, путујући на веома велике удаљености.

Статус очуваности сивог сокола

Сиви соко је тренутно наведен као најмање забринут на Црвеној листи ИУЦН-а, међутим то није увек био случај. Популација сивог сокола је драматично опала средином 20. века, што је било због органохлорних пестицида (ДДТ и диелдрин). Стављени су на листу угрожених врста Сједињених Држава 1969.

На срећу, захваљујући успешном узгоју и програму поновног увођења у заточеништву, у комбинацији са ограничењима у употреби пестицида, популација сивог сокола је обновљена.

Сиви соко је птица сокола која се веома цени и користи се у соколству више од 3.000 година, почевши од номада у централној Азији. Успешно се узгајају у заточеништву, како за соколарење, тако и за пуштање у природу. До 2004. године скоро сви перегрини који су се користили за соколарење у САД били су узгајани у заточеништву.

Сиви соколови су уклоњени са листе угрожених врста Сједињених Држава 1999. године, што је у великој мери захваљујући труду и знању соколара.

Перегрине Фалцон Предаторс

Сматра се да су сиви соколови прилично близу врха ланца исхране, али то не значи да немају предатора. Одрасле јединке могу убити друге, веће птице као што су велике рогате сове и златни орлови .

Младе птице могу појести медведи , мачке, волверинес и лисице. У ствари, ово је толико уобичајено да многи млади не стигну до годину дана. Јаја сивог сокола такође узимају људи како би се млади могли узгајати за соколство.

Ове птице се веома чувају својих гнезда и напашће све предаторе, чак и оне који су много већи од њих.

Подврста сивог сокола

Постоји деветнаест подврста сивог сокола које се налазе широм света. Погледајмо их детаљније у наставку.

Патка сивог сокола

Фалцо перегринус анатум је такође познат као амерички сив соко или „пачји јастреб“. Налази се углавном у Стеновитим планинама, иако је раније био уобичајен широм Северне Америке између тундре и северног Мексика. Анатум је сличан врстама које именује, али је нешто мањи. Мужјаци теже између 500 и 700 г (1,1 и 1,5 лб), док женке теже од 800 до 1100 г (1,8-2,4 лб). Одрасле јединке су блеђе и са мање шаре испод од номинованих врста.

вавилонски сив соко

Фалцо перегринус бабилоницус се налази у источном Ирану дуж Хиндукуша и Тјан Шана до монголског Алтаја. Блијеђа је од номиниране врсте, са мужјацима тежине између 330 и 400 грама (12 и 14 оз), а женкама од 513 до 765 грама (18,1 до 27,0 оз).

Бруков сив соко

Фалцо перегринус броокеи је такође познат као средоземни сиви соко или малтешки соко. Налази се на Иберијском полуострву око Средоземног мора, осим у сушним регионима, до Кавказа. Мања је од номиналне врсте, са мужјацима тежине око 445 г (0,981 лб), а женкама до 920 г (2,03 лб). Има зарђалу боју и није миграторна.

Врући ванземаљски јастреб

Фалцо перегринус цалидус се често виђа око мочварних станишта, гнезди се у арктичкој тундри Евроазије од Мурманске области до отприлике река Иана и Индигирка, у Сибиру, али зими путује на југ до Јужне Азије и подсахарске Африке. Блеђа је од номиноване врсте. Мужјаци теже између 588 и 740 г (1.296 и 1.631 лб), а женке између 925 и 1.333 г (2.039 и 2.939 лб).

Соколов сив соко

Фалцо перегринус цассини је такође познат као аустралски сиви соко. Налази се у Јужној Америци од Еквадора преко Боливије, северне Аргентине и Чилеа до Тиерра дел Фуего и Фокландских острва. Слична је номинираној врсти, иако је мања и има подручје црног уха. Није миграторно.

Ернестов сив соко

Фалцо перегринус ернести се налази од Сундских острва до Филипина и јужно до источне Нове Гвинеје и оближњег Бизмарковог архипелага. Има веома тамну, густу пречку на доњој страни и црни део уха. Такође је немиграциона.

Соко је туђ бес

Фалцо перегринус фуруитии се налази на острвима Изу и Огасавара јужно од Хоншуа у Јапану. То је веома ретка птица и може се наћи само овде, можда само на једном острву. Има тамну боју и није миграторна.

Јапански сив соко

Фалцо перегринус јапоненсис се налази у Јапану и од североисточног Сибира до Камчатке. Изгледа веома слично номинованој врсти. Северне популације су миграторне, док су оне из Јапана резидентне.

Сиви соко

Фалцо перегринус мацропус је такође познат као аустралијски перегрин соко. Налази се у свим регионима Аустралије, осим северозапада. По изгледу је сличан брукију, али је нешто мањи и ушни део је потпуно црн, а стопала су му пропорционално велика. Није миграторно.

Сив соко

Фалцо перегринус маденс се налази на Зеленортским острвима и није мигратор. Имају јединствену боју; мужјаци имају црвенкасту перо на тјемену, потиљку, ушима и леђима, док је доња страна упадљиво испрана ружичасто-браон. Женке су богато смеђе боје, посебно на тјемену и потиљку. Угрожен је, преживјело је само шест до осам парова.

Мањи сиви соко

Фалцо перегринус минор је широко распрострањен широм јужне Африке и ретко је распрострањен у већем делу подсахарске Африке. Такође се може наћи дуж обале Атлантика све до Марока. Минор је најмања подврста, тешка само 300 г (11 оз). Тамне је боје и није миграторна.

Странац соко несиотес

Фалцо перегринус несиотес се налази на Фиџију, а вероватно и на Вануатуу и Новој Каледонији. Није миграторно.

Перегрине Фалцон Пеалеи

Фалцо перегринус пеалеи је познат као Пеалов сокол. Налази се на пацифичком северозападу Северне Америке, северно од Пугет Соунда дуж обале Британске Колумбије (укључујући Хаида Гваи), дуж Аљаског залива и Алеутских острва до крајње источне обале Беринговог мора у Русији, а такође се може појавити на Курилским острвима и обалама Камчатке.

То је највећа подврста, са мужјацима који теже између 700 и 1.000 г (1.5 и 2.2 лб), а женке између 1.000 и 1.500 г (2.2 и 3.3 лб). Има веома широк кљун и изгледа као превелики и тамнији тундриус. Није миграторно.

Сиви соко

Фалцо перегринус пелегриноидес је познат као Барбари сокол. Налази се на Канарским острвима преко северне Африке и Блиског истока до Месопотамије. Мања је од номиналне врсте, а женке теже око 610 г (1,34 лб). Изгледа слично брукију, иако је блеђи и има зарђали врат.

Соко путник ходочасник

Фалцо перегринус перегринатор је познат као индијски сив соко, црни шахин, индијски шахин или шахин сокол. Налази се у јужној Азији од целог индијског потконтинента до Шри Ланке и југоисточне Кине. Године 1996. његова популација је процењена на 40 гнездећих парова. Мала је и тамна са руменим доњим деловима и није миграторна.

Сиви соко

Фалцо перегринус перегринус је номинована врста. У Европи је углавном немиграциона, али миграторна у Скандинавији и Азији. Гнезди се на већем делу умерене Евроазије између тундре на северу и Пиринеја, медитеранског региона и алпског појаса на југу. Мужјаци теже између 580 и 750 г (1,28 и 1,65 лб), док женке теже између 925 и 1300 г (2,039 и 2,866 лб).

Рада сивог сокола

Фалцо перегринус радама се налази на Мадагаскару и Коморима и није мигратор.

Субмеланогенис сивог сокола

Фалцо перегринус субмеланогенис је познат као југозападни аустралијски перегрин соко. Као што му име каже, налази се у југозападној Аустралији и није мигратор.

Дивљи сиви соко

Фалцо перегринус тундриус ​​се налази у арктичкој тундри Северне Америке до Гренланда, а мигрира у зимовалишта у Централној и Јужној Америци. Мужјаци теже између 500 и 700 г (1,1 и 1,5 лб), док женке теже од 800 до 1100 г (1,8 до 2,4 лб). Има бело чело и бело подручје уха, као и круну и „бркове“ који су веома тамни. Младунци су смеђе и понекад готово пешчане боје.