Ауссиедоодле Лифеспан
Остало / 2026
Извор сликеТхе Афрички лав има светлосмеђу длаку са белом на стомаку и унутрашњој страни ногу. Полеђине ушију афричког лава су црне боје. Боја мушке лавље гриве варира од смеђе до црвенкасто браон до црне. Грива постаје тамнија како мужјак лав стари. Грива пружа заштиту од зуба и канџи противника током сукоба.
Длака младунчета лава има шаре розета. Шаре розета могу остати на стомаку и ногама неких одраслих лавова.
Мушки афрички лавови су већи од женских афричких лавова. Мушки афрички лавови могу да нарасту до дужине од око 11 стопа од главе до репа и да теже до 550 фунти са висином рамена од 4 стопе. Женке лавова су мање и могу тежити до 400 фунти.
Од раних 1950-их, популација лавова у Африци смањена је за половину. Данас је у целој Африци остало мање од 21.000 лавова. Лав се сматра једним од Игра великих пет у Африци а ловци су их често сматрали трофејима.
Лав се налази широм пустиње јужне Сахаре и у деловима јужне и источне Африке.
Афрички лав насељава травнате равнице, саване, отворене шуме и грмље.
Лавови лове из заседе. Главни плен лавова укључује средње до велике сисаре као што су антилопе, биволи, зебра , жирафа , брадавичаста свиња и јелени, међутим, они ће такође трагати за храном. Лавови могу дуго да преживе без воде, добијајући влагу из плена и биљака.
Једна од ретких животиња које ће напасти лавове су хијене, које ће убити повређеног лава, или ако је хране оскудно, повремено ће напасти и здравог. Лавови и хијена такође је познато да се међусобно убијају у борбама око плена.
Афрички лавови су наведени као угрожени на ИУЦН црвеној листи из 2000. године.
Афрички лав је најпопуларнија национална животиња и дели га 11 различитих земаља: