Игра великих пет

Изаберите Име За Кућног Љубимца







Биг Фиве Гаме или „Биг Фиве“ односи се на пет најопаснијих животиња за лов пешице у Африци.

Прво су га користили ловци који су ловили животиње за трофеје, али сада га чешће користе Сафари туроператори када воде туристе да посете животиње.

Има много величанствених афричке животиње поред „Великих пет“ које би такође вредело видети на Сафари тури као што су зебре, жирафе, Споттед Хиена и Вилдебеест .

Листа великих пет дивљачи

Афрички рт бизон

Афрички бивол (Синцерус цаффер) је подсахарско афричко говедо, од којих има пет врста. Ове животиње су велике и широко се сматрају једним од најопасније животиње на афричком континенту. Има веома непредвидив темперамент и никада није био припитомљен; у ствари, није предак домаћег говеда и само је у даљном сродству са другим крупнијим говедима.

Ове животиње припадају роду Синцерус и породици Бовидае . Налазе се углавном у саване , мочваре и поплавне равнице. Они пасу преживаре, једу траву и шаш, као и вучу или болус.

Афрички биволи има врло мало предатора и способни су да се бране од великих предатора као што су афрички лавови.

Цапе бивол се налази у Јужној Африци и Источној Африци. Они су номинална врста и највећа врста, са одраслим мужјацима тежине до 870 кг (1.920 лб).

Кепски бивол је члан велике петорке и стога је тражен за лов на трофеје. Лов, заједно са губитком станишта, један је од главних разлога због којих популација афричког бивола опада. Тренутно је на Црвеној листи ИУЦН-а наведен као скоро угрожен.

афрички слон

Афрички слон, (Локодонта Африцана), познат је и као „ Афрички жбун слон ’. Афрички жбунасти слон живи у саванама, па га понекад називају и 'слон саване'.

На већини места одраслом афричком слону недостају природни предатори захваљујући великој величини, међутим, телад (посебно новорођенчад) су рањива на лавове и крокодил напада и (ретко) на леопарда и хијена напада.

Највећи забележени афрички слонови тежили су преко 9 тона и били су високи више од 12 стопа у рамену. Просечна тежина афричких слонова је до 7 тона, што је отприлике еквивалентно 78 одраслих мушкараца са просечном тежином од 90 килограма сваки.

Афрички лав

Лав (Пантхера лео) је велика мачка из рода Пантхера и припада породици Фелидае, заједно са тигровима, леопардима и јагуари . То је друга највећа мачка на свету, после тигра.

Оне су једне од најјачих мачака на свету апек предаторс и кеистоне предатори, што значи да су изузетно важни у ланцу исхране и имају велики утицај на животну средину око себе.

Афрички лавови лов из заседе. Главни плен лавова укључује средње до велике сисаре као што су антилопе, биволи, зебра , жирафа , брадавичаста свиња а јелени ће, међутим, такође тражити храну. Лавови могу дуго да преживе без воде, добијајући влагу из плена и биљака.

Једна од ретких животиња које ће напасти лавове су хијене, које ће убити повређеног лава, или ако је хране оскудно, повремено ће напасти и здравог. Лавови и хијене такође су познати по томе да се међусобно убијају у борбама око плена.

Црни носорог

 Црни носорог (Дицерос Бицорнис) се понекад назива и „носорог са кукастим уснама“. Носорог је сисар из реда Периссодацтила и поријеклом је из источних и централних подручја Африке, укључујући Кенију, Танзанију, Камерун, Јужну Африку, Намибију и Зимбабве. Иако се носорог назива црним, он је заправо више сиво-беле боје. Понекад ће попримити боју тла око којег живи.

Црни носорози имају тенденцију да нападну скоро све, то је због њиховог слабог вида. Познато је да црни носорози грешком нападају дрвеће и камење. У великој мери се ослањају на свој јак њух и добро развијен слух. Ако осети мирис непознатог присуства, онда ће инстинктивно сматрати да је погрешно схватио као претњу. Већина њихових „оптужби“ су блефови, али зато што се понашају на овај начин, стекли су лошу репутацију као агресивни и опасни.

Црни носорози користе већи од своја два рога као оружје у борби. Понекад се може прекинути, међутим, то се на крају регенерише и поново израсте.

Леопард

  Леопард

Леопард (Пантхера пардус) је једна од пет постојећих врста у роду Пантхера, члан породице мачака, Фелидае.

Леопарди карактерише њихово упадљиво крзно са тамним мрљама груписаним у розете, које им омогућавају да се камуфлирају уз своје станиште.

Леопарди су месождери и фаворизују плен средње величине, са телесном масом у распону од 10 до 40 кг (22 до 88 лб). Забележено је да једу преко 100 врста животиња, али су најчешћи копитари, укључујући мале антилопе , газеле , јелен, свиње , примате и домаћу стоку. Међутим, они су опортунистички месождери и такође ће јести птице, гмизавци , глодари, зглавкари , и стрвина када је доступна.

Леопарди ће сакупљати храну гепарди , усамљене хијене и друге мале месождере, такође, али ће такође јести много мањи плен како би избегли интензивну конкуренцију за храну других великих месождера попут тигрова и хијена, са којима деле делове свог природног подручја.

Биг Фиве Гаме Цонсерватион статус

Афричка велика петорка последњих година постала је главна брига за заштиту дивљих животиња.

Афрички лав и афрички леопард су класификовани као рањиви. Афрички слон је на листи ИУЦН-а као угрожен. Јужни бели носорог је класификован као скоро угрожен, док је црни носорог класификован као критично угрожен, тако да је лов на њих у великој мери ограничен.

Афрички бивол је најпопуларнија животиња од пет великих дивљачи за лов, јер је његов статус очувања „најмања брига“.