Леопард

Изаберите Име За Кућног Љубимца







  Леопард

Тхе леопард (Пантхера пардус) је једна од пет постојећих врста у роду Пантхера, члан породице мачака, Фелидае. Остали чланови рода су лав , тхе јагуар , тхе снежни леопард анд тхе тигар .

Леопарде карактерише њихово упечатљиво крзно са тамним мрљама груписаним у розете, које им омогућавају да се камуфлирају уз своје станиште. Ове велике мачке су такође познате по својој снази, опортунистичком понашању у лову и способности да трче веома брзо, брзином до 58 км/х (36 мпх).

Леопард се налази широм подсахарске Африке и јужне Азије. Постоји девет различитих подврста леопарда које се разликују по изгледу и географској локацији, при чему је афрички леопард најчешћи и најраширенији. Остали су ретки амурски леопард, шриланшки леопард, јавански леопард, индокинески леопард, севернокинески леопард, персијски леопард, арапски леопард и индијски леопард.

Иако су афрички леопарди стабилни у већем делу свог подручја, леопарди се сматрају локално изумрлим у многим земљама у којима су некада живели. Записи показују да се леопард појављује у само 25% свог историјског глобалног распрострањења. Пет од девет подврста ових дивљих мачака су наведене као угрожене или критично угрожене, а врста леопарда у целини је наведена као рањива на Црвеној листи ИУЦН-а. Ово се углавном своди на губитак станишта.

  ухођење леопарда

Карактеристике леопарда

Леопарди су средње величине, мишићаве животиње са кратким удовима и широком главом. Они су полно диморфни, а мужјаци су већи и тежи од женки. Мужјаци теже између 37 и 90 кг (81,6 и 198,4 лб), а женке између 28 и 60 кг (61,7 и 132,3 лб). Мужјаци су високи 60 до 70 цм (23,6 до 27,6 ин) у рамену, док су женке високе 57 до 64 цм (22,4 до 25,2 ин). Дужина главе и тела креће се између 90 и 196 цм (2 фт 11,4 ин и 6 фт 5,2 ин) са дугим репом од 66 до 102 цм (2 фт 2,0 ин до 3 фт 4,2 ин).

Ове животиње су познате по својим тамним мрљама груписаним у розете. Розете су кружне у популацијама источноафричких леопарда, и имају тенденцију да буду квадратне у јужној Африци и веће у популацијама азијских леопарда, иако је образац розета јединствен за сваког појединца. Узорак помаже да се закамуфлирају од густе вегетације са неуједначеним сенкама.

Њихова основна боја се креће од бледо жућкасте до тамно златне, а имају беличаст стомак. Имају прстенаст реп који је на врху беле боје. Њихове пеге бледе према стомаку и унутрашњој и доњој страни ногу. Они појединци који живе у сушним регионима су бледожуте боје од оних који живе у шумама и планинама, који су много тамнији и тамно златни.

Леопардово крзно је углавном меко и густо, знатно мекше на стомаку него на леђима. Заштитне длаке које штите базалне длаке су кратке, око 3 до 4 мм (0,1 до 0,2 ин) на лицу и глави и повећавају дужину према боковима и стомаку на око 25 до 30 мм (1,0 до 1,2 ин). У хладнијим климатским условима, њихово крзно ће расти дуже.

Ове животиње имају канџе које се могу увлачити које су у стању да увуку у наборе коже на својим шапама како би се осигурало да нису затупљене док ходају. Ове канџе их чине веома добрим пењачима. Имају веома добар вид и слух и ови им, заједно са својим дугим и осетљивим брковима, дају могућност да лове ноћу.

Док леопарди имају сличан изглед као јагуар, јагуарске мрље су тамније и имају мање мрље унутра.

Постоје меланистички леопарди и ови, групирани са меланистичким јагуарима, заједнички су познати као црни пантери. Меланизам код леопарда је узрокован рецесивним алелом и наслеђује се као рецесивна особина. Црни леопард је уобичајен првенствено у тропским и суптропским влажним шумама. Бледи и бели леопарди су такође виђени у дивљини.

  Леопард

Животни век

Леопарди имају животни век између 10 и 12 година у дивљини. У заточеништву је познато да живе и до 27 година.

Младунци леопарда имају стопу преживљавања од само 41% до 50%. Лавови, тигрови, пегаве хијене и Афрички дивљи пси плен младунцима леопарда.

Дијета

Леопарди су месождери и фаворизују плен који је средње величине, са телесном масом у распону од 10 до 40 кг (22 до 88 лб). Сматра се да мужјаци поједу 3,5 кг (7 лб 11 оз) плена дневно, док женке поједу 2,8 кг (6 лб 3 оз). Забележено је да једу преко 100 врста животиња, али су најчешће угулате, укључујући мале антилопе , газеле , јелена , свиње , примати и домаћа стока . Међутим, они су опортунистички месождери и такође ће јести птице , гмизавци , глодари, зглавкари и стрвина када су доступни.

Леопарди ће сакупљати храну гепарди , усамљене хијене и друге мале месождере, такође, али ће такође јести много мањи плен како би избегли интензивну конкуренцију за храну других великих месождера попут тигрова и хијена, са којима деле делове свог природног подручја.

Ове животиње су веома јаке и имају способност да узму плен који је много већи од њих самих. Они плене првенствено ноћу и користе свој одличан вид и слух да уђу у траг. Леопард ће вребати свој плен и покушава да му приђе што ближе, обично на 5 м (16 стопа), и, коначно, бациће се на њега и убити га гушењем. Мали плен убија угризом у задњи део врата, али веће животиње држи за грло и дави их.

Обично лове на тлу, али су примећени да упадају у заседу на плен скачући на њега са дрвећа.

Пошто су леопарди толико јаки, могу одвући свој плен на сигурно, а чак ће и лешине теже од себе одвући на дрвеће. Мали плен једе одмах, али ће већи плен одвући на дрвеће, пећине или жбуње.

У веома топлим областима, леопарди задовољавају своје потребе за водом телесним течностима плена и сукулентним биљкама. Ове животиње пију воду свака два до три дана и ретко се хране биљкама богатим влагом као што су гемсбок краставци, лубеница и калахарска кисела трава.

Понашање

Леопарди су усамљене животиње који се стварно друже само у сезони парења. Женке леопарда ће комуницирати са својим потомцима чак и након одбијања, и примећено је да деле убијања са својим потомцима када не могу да добију плен, али је неуобичајено видети друге леопарде у интеракцији. Мужјаци повремено комуницирају са својим партнерима и младунцима. Већина леопарда има тенденцију да се држи 1 км (0,62 ми) један од другог.

Оне су територијалне животиње унутар врсте и своју територију обележавају траговима урина, измета и канџи. Међутим, често деле свој дом са многим другим животињама, укључујући велике мачке. Леопарди ће често ловити у различито време на друге велике мачке у том подручју и узимаће мањи плен како би избегли сукоб са овим животињама.

Леопарди су углавном активни од сумрака до зоре, иако су у неким областима ноћни и одмарају се већи део дана. Обично се одмарају у шикарама, међу стенама или преко грана дрвећа. Током једне ноћи, они могу да пређу и до 75 км (47 миља). Могу да трче брзином од преко 58 км/х (36 мпх), скачу преко 6 м (20 стопа) хоризонтално и скачу до 3 м (9,8 фт) вертикално. То значи да се могу веома добро пењати на дрвеће. Такође су удобни у води и адекватни су пливачи.

Леопард производи бројне гласове, укључујући режање, режање, мјаукање и преде. Младунци зову своју мајку урр-урр звуком. Верује се да беличасте мрље на леђима леопардових ушију такође играју улогу у комуникацији, иако није сигурно за шта тачно.

Репродукција леопарда

  леопарди

Леопарди немају карактеристичну сезону парења и женке су у стању да се размножавају сваких неколико месеци. Размножавање обично достиже врхунац током кишне сезоне у мају. У Кини и јужном Сибиру, леопарди се углавном размножавају у јануару и фебруару.

Женке имају циклус од 46 дана и у еструсу су 7 дана. И мужјаци и женке имају више партнера током свог живота, а женке привлаче потенцијалне партнере тако што излучују феромоне у урину. Женке започињу парење тако што ходају напред-назад испред мужјака и ударају се о њега или га ударају репом.

Период гестације леопарда је 96 дана, након чега се рађају два до три младунца. Младунци леопарда теже мање од 1 кг при рођењу, а прве недеље им очи остају затворене. Мајке остављају своје младунчад у заштити густог жбуња, пукотина стена или шупљих стабала дрвећа до 36 сати током лова и храњења.

Мајке често померају своје јазбине, што помаже у спречавању да младунци постану плен лавова и других предатора. Младунци уче да ходају са 2 недеље старости и редовно напуштају јазбину у доби од 6 до 8 недеља, отприлике у то време почињу да једу чврсту храну. Младунци имају вунасто крзно и изгледају тамне боје због густо распоређених пега.

Младунчад се потпуно одбија од 3 месеца и самостална је са нешто мање од 20 месеци. Често браћа и сестре одржавају контакт током првих година независности.

Мужјаци обично немају много посла са својим партнерима или младунцима након парења, међутим повремено је примећено да су у интеракцији.

Женке се обично рађају сваких 15 до 24 месеца и престају да се размножавају око 8,5 година. Полну зрелост достижу са око 2,5 године.

Локација и станиште леопарда

  Леопард

Леопарди су најшири распон од свих великих мачака и налазе се широм подсахарске Африке, у неким деловима западне и централне Азије, јужне Русије и на индијском потконтиненту до југоисточне и источне Азије. Различите подврсте леопарда налазе се у различитим областима, при чему је афрички леопард (најраспрострањенији од свих подврста) поријеклом из већине субсахарске Африке.

Савремени записи сугеришу да се леопард појављује у само 25% свог историјског глобалног распрострањења. Леопард се сматра локално изумрлим у Хонг Конгу, Сингапуру, Јужној Кореји, Јордану, Мароку, Тогоу, Уједињеним Арапским Емиратима, Узбекистану, Либану, Мауританији, Кувајту, Сирији, Либији, Тунису и највероватније у Северној Кореји, Гамбији, Лаосу, Лесото, Таџикистан, Вијетнам и Израел.

Ове животиње насељавају шуме, пашњаке, саване, прашуме и шуме, као и планинска, шикара и пустињска станишта. Леопарди се могу наћи у многим различитим областима, све док постоји добар извор покрића и довољно хране.

Величине кућног асортимана варирају у зависности од станишта и доступне хране, али оне код мужјака леопарда су знатно веће од оних код женки. Женски распони се често преклапају са распонима одређеног броја мушкараца и других женки.

Познато је да леопарди живе и лове у подручјима близу урбаних активности, а прилагодили су се томе како се људска активност повећала. Сматра се да је то један од примарних разлога што врста још није критично угрожена.

Леопарди често насељавају иста подручја као тигрови, лавови, гепарди, пегаве хијене, пругасте хијене , смеђе хијене и вукови . Неке од ових животиња краду леопарди убијају, па чак и младунце леопарда. Међутим, леопарди се повлаче на дрво пред директном агресијом и углавном се не супротстављају овим животињама.

Статус очуваности леопарда

Леопарди се смањују у деловима свог географског ареала због губитка станишта и фрагментације, и лова за трговину ( Игра великих пет ) и сузбијање штеточина. Као резултат тога, леопарди су наведени као „рањиви“ на ИУЦН Црвеној листи угрожених врста.

Људи су највећа претња леопардима. Леопарди се често хватају ради трговине кућним љубимцима, а на мети су и ловци на трофеје. Како глобална популација људи расте, све више и више станишта леопарда се губи. Упркос томе, изгледа да су леопарди прилично отпорни на поремећаје станишта и толеришу присуство људи.

Леопарди су заштићени кроз већину свог подручја у западној Азији. Док резервати станишта и национални паркови постоје у целом свом географском опсегу у Африци, већина леопарда живи изван ових заштићених подручја. Изумрле су у многим земљама у којима су некада живеле, и, упркос томе што су једна од великих мачака, 5 од 9 подврста су наведене као угрожене или критично угрожене.

Неки леопарди се држе у заточеништву. Иако имају дужи животни век и често се добро размножавају у заточеништву, изузетно је тешко вратити велику мачку узгојену у заточеништву у дивљину и то се скоро никада не дешава.

Истраживање из 2014. показало је да данас у дивљини постоји око 12.000 до 14.000 леопарда.

Леопард Предаторс

Одрасли леопарди су апек предаторс и стога немају много сопствених предатора. Веома су добро камуфлирани у свом окружењу захваљујући својим пегама. Генерално, највећа природна претња за леопарде су други леопарди, иако је познато да их повремено убијају лавови и тигрови ако им се приближе довољно. Обично, када је одрасла особа убијена, то је због територијалне конфронтације.

Млади леопарда су, међутим, подложни плену и имају стопу преживљавања од само 41% до 50%. Могу их узети хијене, лавови, тигрови, змије, шакали и птице грабљивице. То се обично дешава када њихова мајка одлази у лов на храну и не могу да се бране.

Сазнајте више о другима животиње из Африке