Јак – Нежни дивови великих висина
Остало / 2026

Афрички бивол (Синцерус цаффер) је подсахарско афричко говедо, од којих има пет врста. Ове животиње су велике и широко се сматрају једном од најопаснијих животиња на афричком континенту. Има веома непредвидив темперамент и никада није био припитомљен; у ствари, није предак домаћег говеда и само је у даљном сродству са другим крупнијим говедима.
Ове животиње припадају роду Синцерус и породици Бовидае . Налазе се углавном у саванама, мочварама и поплавним равницама. Они пасу преживари , једући траву и шаш, као и цуд или болус. Афрички биволи има врло мало предатора и способни су да се бране од великих животиња као нпр Афрички лавови . Упркос томе, лавови редовно једу биволе.
Номинирана подврста, ртски бивол, је члан велике петорке и стога је тражена за лов на трофеје. Лов, заједно са губитком станишта, један је од главних разлога због којих популација афричког бивола опада. Тренутно је на Црвеној листи ИУЦН-а наведен као скоро угрожен.

Постоји пет подврста афричког бивола. Они се углавном разликују по величини и локацији.
Капски бивол се налази у Јужна Африка и источне Африке. Они су номинална врста и највећа врста, са одраслим мужјацима тежине до 870 кг (1.920 лб). Такође су најтамније боје, скоро црне.
Шумски бивол се налази у шумским подручјима централне и западне Африке. То је најмања подврста, тешка око 270 кг (600 лб), са висином од 120 цм у гребену. Ово чини ову подврсту приближно исте величине као зебра и око два до три пута лакшу од номиниране врсте.
Ови биволи су црвене боје, са тамнијим мрљама на глави и раменима и у ушима, формирајући четкицу. Изгледају толико различите од номинованих врста да неки верују да су то две одвојене врсте.
Судански бивол се налази у западној Африци и представља посредницу између прве две подврсте. Они су прилично мали, а одрасли биволи у просеку имају тежину до 400 кг (880 лб).
Нилски бивол се налази у Централној Африци и сличан је бизону Цапе. Међутим, мањи је од ртског бивола и светлије је боје. Понекад се сматра да је ова подврста иста као Судан биво.
Планински бивол се налази у планинским пределима Демократска Република Конго , Руанда и Уганда . То није универзално признато од свих власти.

Афрички бивол је веома велика врста која може да тежи између 425 и 870 кг (937 до 1.918 лб), у зависности од подврсте, са мужјацима који су обично већи од женки. Њихова висина рамена може да се креће од 1,0 до 1,7 м (3,3 до 5,6 стопа), а дужина главе и тела може да се креће од 1,7 до 3,4 м (5,6 до 11,2 стопа). Реп може бити дугачак од 70 до 110 цм (28 до 43 ин).
Ове животиње имају дугачко, али здепасто тело и кратке, дебеле ноге. Обично имају црну или тамно смеђу длаку, а старији бикови ће имати беличасте кругове око очију и на лицу. Женке обично имају више црвенкасту длаку. Предњи део њиховог тела је моћнији од задњег, а копита су им шира на предњој страни како би издржала њихову тежину.
Афрички бивол је најпознатији по својим роговима. Рогови имају спојене основе, формирајући непрекидни коштани штит преко врха главе који се назива 'шеф'. Рогови се криве нагоре и напоље, а код неких великих животиња размак између крајева рогова може достићи и више од једног метра. Ови рогови достижу своју пуну величину када имају пет или шест година, али не постају тврди док не напуне осам или девет година.
Афрички биволи могу да живе до 22 године у дивљини и до 29 година у заточеништву. Вероватније је да ће мужјаци имати краћи животни век од женки или пододраслих, а плен их лавови по вишој просечној стопи од жена.
Трава чини већину исхране афричких бивола - и они је једу много. Они такође једу цуд или болус како би били сигурни да добијају све хранљиве материје из своје хране. Ови биволи углавном преферирају траве са већим односом листова и стабљика.
Користе свој језик и широки ред секутића да би јели траву брже од већине других афричких биљоједа. Једном када исцрпе површину траве, неће остати и брзо ће кренути даље.
Афрички биволи су друштвена животиња, иако величина њиховог стада може значајно да варира. Крда се обично састоје од чланова породице, укључујући сродне женке и њихово потомство. Ова стада су окружена подкрдима подређених мужјака, високопозиционираних мужјака и женки и старих или инвалидних животиња.
Мужјаци имају линеарну хијерархију доминације на основу старости и величине. Млади мужјаци држе дистанцу од доминантног бика, иако доминантни бикови могу толерисати подређене бикове у истом крду. То је зато што што је стадо веће, то су биволи сигурнији.
Мужјаци се одвајају од стада и формирају нежењачке групе у сушној сезони. Постоје две врсте момачких стада: оне сачињене од мужјака од четири до седам година и оне од мужјака од 12 година или више. Током влажне сезоне, млађи бикови се поново придружују стаду да се паре са женкама, а затим остају са њима током целе сезоне како би заштитили телад.
Када је у питању кретање стада, женке показују неку врсту „гласачког понашања“ у којем седе у правцу у којем мисле да треба да се крећу. Многа понашања афричких бивола могу варирати у зависности од одређених фактора као што су годишње доба и претње од грабежљиваца. На пример, имају тенденцију да се хране у просеку 1,5 сата у јулу, али у априлу то може бити и до 4,5 сата.
Афрички биволи покушавају да лоцирају потенцијалну претњу, обично визуелно, испитивањем свог окружења. Да би то урадили, остају непокретни и прилагођавају положај главе у зависности од удаљености и угла потенцијалне претње. Када грабежљивци јуре стада, они се држе заједно и осигуравају да се телад окупе у средини групе.
Ове животиње имају веома добар вид и могу уочити претње са удаљености више од 1 километра. Поред тихих и визуелних знакова, биволи такође користе вокализацију да комуницирају једни са другима. Мушки бикови ће се укључити у игру, интеракције доминације или стварне борбе, иако су то ретке.
Афрички биволи су веома опасни за људе. Оне су најопасније и највероватније ће напасти када су повређене, због чега ловце често нападају и убијају ове животиње. У ствари, они су у првих пет најопаснијих животиња за лов. Пошто су тако јаки, имају тако велике рогове и тако су брзи, нећете имати много среће покушавајући да побегнете неповређен од једног ако вас јури. Биволи убију око 200 људи сваке године.

Парење се одвија током целе године јер су женке бивола полиеструсне, са циклусом који траје 21 до 22 дана. Међутим, долази до скока у парењу пред крај влажне сезоне, што се тамо може назвати сезоном парења бивола.
Како се ближи сезона парења, мужјаци из момачких група ће се поново придружити крду како би пронашли партнера. Када га пронађе, пратиће женку унаоколо све док она не постане пријемчива за парење. Понекад женки прилази доминантнији мужјак, што доводи до тога да се првобитни мужјак враћа на испашу. Када дође до копулације, други мужјаци се могу парити са истом женком. Ове животиње нису моногамне, нити траје веза између њих.
Период гестације афричких бивола је око 11,5 месеци. Новорођенчад обично тежи између 24 и 60 кг. Женке остају са својим новорођенчадима док добијају снагу након рођења, док остатак стада прелази на храну. Женке хране, бране, воде, мазе и играју се својим теладима, док мужјаци немају никакве везе са кушањем младих. Повремено ће телад без родитеља узимати старије женке, које могу усвојити више телади без родитеља истовремено.
Телад се обично одбијају од 9 или 10 месеци, а почињу да једу чврсту храну до другог месеца. Они се осамостаљују између једне и две године живота. Женке афричког бивола обично рађају своје прво теле са пет година. Обично се поново размножавају након 18 до 19 месеци. Мужјаци су полно зрели са 4 до 6 година.
Афрички биволи се налазе широм подсахарске Африке. Њихова тачна локација зависи од њихове подврсте: ртски бивол се налази у јужној и источној Африци, шумски бивол се налази у шумским подручјима централне и западне Африке, судански бивол се налази у западној Африци, а нилски бивол се налази у централној Африци. . Неки од ових бивола имају преклапање распона, и из тог разлога није неуобичајено видети хибриде две подврсте.
Ове животиње живе у густим равничарским шумама, равничарским кишним шумама, планинским шумама и пашњацима, багремовим травњацима, шумама миомбо, приобалним савана с, равнице и полусушно грмље. У ствари, они могу и живеће било где са сталном водом и травом.
Воле да живе мање од 1 км од извора воде и могу се наћи на надморској висини већој од 4000 м. Често, подручја у којима живе зависе од количине падавина које та област прима. Такође преферирају станиште са густим покривачем, као што су трска и шикаре, али се могу наћи иу отвореним шумама.

Све подврсте афричког бивола ИУЦН сматра заједно и наведене су као скоро угрожене. У 1800-им популација афричких бивола била је изложена куги говеда, болести домаћих говеда, што је изазвало значајан пад ове врсте. На срећу, врсте су се од тада опоравиле, али су још увек у опасности од других фактора. Тренутна популација афричких бизона износи око 400.000 јединки.
Главне претње афричким биволима су губитак станишта и криволов. Као једна од великих пет, ове животиње су често на мети криволоваца и ловаца на трофеје. Неки ловци плаћају преко 10.000 долара за прилику да га лове. Губитак станишта је узрокован климатским промјенама, које могу накнадно промијенити екосистем у том подручју.
Осим људи, афрички биволи имају врло мало природних предатора. Њихови највећи предатори су Афрички лавови , иако могу и хоће да се бране од лавова. Такође се могу јести у великим количинама крокодила .
Може бити потребно више од једног лава, а понекад и читав понос, да би се оборио бизон. Афрички биволи могу да престигну лавове за око 10 км на сат, тако да, да би били успешни, лавови морају да их нападну из заседе са велике удаљености.
Друге животиње, као нпр гепарди , леопарди , а пегаве хијене, заједно са лавовима и крокодилима, представљају претњу за новорођенчад и младе биволе. Афрички дивљи пси такође могу бити претња младим, а понекад и одраслим кравама.
Афрички биволи су важни за њихов екосистем углавном због начина на који пасу. Они су циклични пашњаци, што значи да се враћају у исте области да поново пасу када вегетација довољно нарасте. Ово је важно за животиње које се крећу или са стадом бивола или прате стадо, као нпр зебре и гну , јер отвара нове делове вегетације за њихову исхрану.
Научно име за афричког бивола је Синцерус цаффер .
Афрички биволи су поријеклом из подсахарске Африке. Њихова тачна локација зависи од њихове подврсте.
Афрички биволи су биљоједи и једу углавном траву. Преферирају биљке са већим односом листова и стабљика. Ове животиње су проводиле доста свог времена на испаши и брзо се крећу у нова подручја након што исцрпе подручје.
Постоје четири потврђене подврсте афричког бизона - ртски бизон, шумски бизон, судански бизон и нилски бизон - и једна коју не признају све власти, планински бизон.
Афрички биволи су веома велики. У зависности од подврсте, могу тежити до 870 кг (1.918 лб), са висином рамена до 1,7 м (5,6 стопа).
Афрички биволи су један од најопаснијих од свих афричких дивљих животиња и могу и хоће да повреде људе. Напади бизона су уобичајени у природи, а процењује се да 200 људи годишње умре од напада афричких бивола.
За њих се каже да су убили више ловаца на крупну дивљач од било које друге животиње у афричкој дивљини и сврстали се у првих пет најопаснијих животиња за лов. То је зато што су најагресивнији када су рањени, или ако је теле из стада нападнуто од стране грабљивица.
Афрички биволи су чланови велике петорке, што их чини популарним призором туриста на сафарију, а популарним и међу ловцима на трофеје.
Ове животиње су веома брзе. Они могу да престигну лава, а познато је да могу да трче брзином до 56,3 км/х да би побегли од предатора.
Бизони су обично већи од бизона , и имају дужу косу.
Сазнајте више о другима животиње из Африке